Skip to main content

ΑΠΘ: Αρχίζει η πτωτική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ανακοίνωσε τη σταθεροποίηση και σταδιακή έναρξη της πτωτικής τάσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σταθεροποίηση και σταδιακή έναρξη της πτωτικής τάσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του 4ου Πανελληνίου Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρύτανης και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η πτωτική αυτή τάση στα λύματα θα αρχίσει σταδιακά το επόμενο διάστημα να φαίνεται και στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, σημείωσε ότι μπορεί η Θεσσαλονίκη να είχε το πρώτο κρούσμα, όμως είναι και πρώτη στους εμβολιασμούς και θα αποκτήσει πρώτη τείχος ανοσίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος για τη λειτουργία Πνευμονολογικής κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, επισήμανε πως η πανδημία πρόσφερε και μία μοναδική συγκυρία, καθώς τα δύο τελευταία έτη δύο έτη χαρακτηριζονται από έντονη δραστηριότητα σε υγειονομικό επίπεδο.

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διοργανώνει από σήμερα μέχρι την Κυριακή η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη είναι εστιασμένο στην πανδημία και στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία. Το συνέδριο είναι το πρώτο στη μετά-COVID εποχή που διοργανώνεται με υβριδικό τρόπο, δηλαδή και με περιορισμένη φυσική παρουσία, όπως επιτάσσουν τα πρωτόκολλα, αλλά και διαδικτυακά και με υποχρεωτική διενέργεια τεστ, ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 100 διακεκριμένοι ομιλητές.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλαδας, Ηρακλής Τιτόπουλος, ανέφερε ότι το συνέδριο είναι αφιερωμένο σε όσους έδωσαν και δίνουν μάχη για κορωνοϊό και σε όσους έχασαν τη μάχη με τη ζωή και τόνισε πως το πρόγραμμα είναι διαδραστικό και συνδυάζει την πνευμονολογία με όσες ειδικότητες εμπλέκονται στα νοσήματα θώρακος.

Διαδικτυακό χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις ειδικότητες καθώς και καλή εκπαίδευση, συνεχής και διαδραστική.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, σημείωσε πως οι πνευμονολόγοι είναι μια από τις πιο ισχυρές ειδικότητες, που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και πολύπλευρη σχέση με άλλες ειδικότητες και με την κοινωνία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Σταματούλα Τσικρικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος - Καρδιάς - Αγγείων, Χριστόφορος Φορούλης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη τους γιατρούς για τον αγώνα που έδωσαν και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει να τους στηρίζει με κάθε τρόπο.