Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ ξανά οι ιδιωτικές κλινικές

Άρχισαν και πάλι διακομιδές μη-COVID περιστατικών από τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης

Στην επανενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές της πόλης έχουν καταφύγει οι υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πίεση που υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη να παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 εδώ και πολλές ημέρες και με τις εισαγωγές ασθενών θετικών στον κορωνοϊό να καταγράφουν σημαντική αύξηση, πέντε ιδιωτικές κλινικές έχουν αρχίσει να δέχονται μη-COVID περιστατικά από δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αποφορτίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις εφημερίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι πέντε αυτές κλινικές έχουν θέσει στη διάθεση του δημόσιου συστήματος υγείας από 20 έως 40 κλίνες απλής νοσηλείας αλλά και ΜΕΘ η καθεμία. Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα, το οποίο είχε υλοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο δεν σταμάτησε να ισχύει, αλλά είχε αδρανοποιηθεί κατά το διάστημα της ύφεσης των κρουσμάτων από τις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις κλινικές περιλαμβάνονταν και τυπικά στον σχεδιασμό του Νοεμβρίου, ενώ η πέμπτη είχε θέσει ανεπίσημα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας κλίνες κοινής νοσηλείας. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να επαναδιατυπωθεί το μνημόνιο συνεργασίας.

Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει να γίνονται διακομιδές «καθαρών» περιστατικών από τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων προς τις κλινικές, έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να αδειάσουν άμεσα κλινικές της κοινής νοσηλείας και να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας.