Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη μάχη για την ενίσχυση των νοσοκομείων ιδιώτες πνευμονολόγοι

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των κλινικών COVID του ΕΣΥ από ιδιώτες ιατρούς της πρώτης γραμμής ανέλαβε η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

Έκκληση στα μέλη της να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή του τρίτου κύματος της πανδημίας, απηύθυνε η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Ήδη τέσσερις πνευμονολόγοι, μία από τις ειδικότητες της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα κι έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΥ, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Είχα το προηγούμενο διάστημα συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα, οι οποίοι μου ζήτησαν να παρακινήσουμε τα μέλη της εταιρείας να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Θεώρησα ως πρόεδρος της εταιρείας ότι έπρεπε να παρέμβουμε, γιατί οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι της πρώτης γραμμής. Το κάναμε αυτό και με email και με προσωπικά τηλέφωνα και με ανάρτηση και ήδη τέσσερις συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν. Πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιηθούν κι άλλοι, γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της εταιρείας, Ηρακλής Τιτόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επιστράτευση ιδιωτών στη Θεσσαλονίκη λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

Καλύτεροι όροι για τους ιδιώτες γιατρούς

Οι ιδιώτες γιατροί που θα αποφασίσουν να ενισχύσουν το ΕΣΥ θα υπογράψουν συμβάσεις για το διάστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου με δυνατότητα παράτασης, εφόσον κριθεί απαραίτητο και μάλιστα με καλύτερους όρους σε σχέση με την προηγούμενη φάση της πανδημίας. «Πλέον είναι εγγυημένες όχι μόνο οι ιατρικές αμοιβές, αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη, η οποία δεν θα επιβαρύνει τους γιατρούς, αλλά και η νομική κάλυψη, για την οποία είχαν εκφραστεί φόβοι στο παρελθόν. Επίσης ξεπεράστηκε το ζήτημα που είχε προκύψει ότι οι ιδιώτες που έμπαιναν στο ΕΣΥ δεν μπορούσαν να έχουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο, αλλά και αυτό των εφημεριών, που όσοι επιλέξουν να καλύπτουν θα αμείβονται επιπλέον. Σε αυτήν τη φάση, εξάλλου, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμβάσεις είτε για πλήρη απασχόληση είτε για μερική», εξήγησε ο κ. Τιτόπουλος.

Στην προσπάθειά της να συμβάλει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση στις 24 Απριλίου σχετικά με τα εμβόλια για τον SARS-COV-2. Ομιλητές θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος της εταιρείας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Τιτόπουλος, ο πρόεδρος Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος-Ιπποκράτης, Αθανάσιος Συμεωνίδης, η διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ευαγγελία Σέρασλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής.