Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία το πρώτο οργανωμένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Θα δημιουργηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων στο Λάκκωμα με ευθύνη του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δημιουργία του πρώτου οργανωμένου καταφυγίου για τα αδέσποτα στη Θεσσαλονίκη. Η πρότυπη για τα ελληνικά δεδομένα δομή θα δημιουργηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων στο Λάκκωμα με ευθύνη του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ο οποίος δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των δήμων Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και Θέρμης.

Στο ιδιόκτητο οικόπεδο θα διαμορφωθούν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας αδέσποτων που θα περιλαμβάνουν κτίσματα, περιφράξεις, χώρους κτηνιατρείων και πανσιόν φιλοξενίας. Το καταφύγιο θα είναι δυναμικότητας 148 κλινών, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί ζώα που δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω αναπηρίας, έχουν προσβληθεί από λεϊσμανίαση ή χρειάζονται χρόνο αποθεραπείας. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν οι υποδομές για τον εμβολιασμό, τη στείρωση και την τοποθέτηση τσιπ σε αδέσποτα, που στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ που βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από πόρους των τριών δήμων. Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, Αντώνης Ζαβέρκος, ήδη τελειώνουν τα τεύχη δημοπράτησης και το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές, ώστε να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο που έχει χρονοδιάγραμμα κατασκευής 12 με 14 μήνες. «Είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα που δημιουργούμε καταφύγιο με τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Μάλιστα, ο φάκελος που καταθέσαμε ήταν ο μόνος που εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση», ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι σημειώνοντας πως στο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι υποχρεώνονται να κάνουν καταφύγια με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 45 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες.

Πρωτιά στην περίθαλψη αδέσποτων

Ο σύνδεσμος έχει στα όρια της ευθύνης του μία τεράστιας έκτασης περιοχή, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τους 4.500 με 5.000 αδέσποτους σκύλους και διπλάσιος πληθυσμός από γάτες. Κάθε χρόνο χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις ιδιωτικού καταφυγίου έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό, ενώ έχει σύμβαση και με ιδιωτική κτηνιατρική κλινική για τις στειρώσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτή τη στιγμή έχει ως κέντρο ιδιωτικό καταφύγιο στην Άσσηρο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 45 ζώα.

Είναι στελεχωμένος με δύο κτηνιάτρους σε καθημερινή βάση, εκ των οποίων η μία βγαίνει κατόπιν ραντεβού με πολίτες ή φιλοζωικά σωματεία που ζητούν στείρωση ή τροφή για αδέσποτα που ταΐζουν, ενώ ο δεύτερος κάθε Παρασκευή διενεργεί τους εμβολιασμούς.

Καθημερινά κάνει περίπου τέσσερις στειρώσεις, ενώ δύο φορές το χρόνο πραγματοποιεί δωρεάν περίπου από 150 ανάλογες επεμβάσεις, με τη συνδρομή δύο εθελοντών γιατρών, ενός Έλληνα κι ενός Γερμανού.

«Όλα αυτά τα στοιχεία αυτομάτως περνούν στη βάση δεδομένων του υπουργείου, κάτι που κάνουν ελάχιστοι δήμοι. Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα στην περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών σε αδέσποτα ζώα. Τα τελευταία δύο χρόνια, εξάλλου, έχουμε μειώσει κατά 35% τα αδέσποτα. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί έχουμε τριπλασιάσει το πρόγραμμα των στειρώσεων, ενώ τετραπλασιάσαμε τις υιοθεσίες, που από περίπου 150 ετησίως έφτασαν τις 603 το 2020. Προωθούμε μέσα από το site μας τις υιοθεσίες, που γίνονται πάντα κατόπιν ελέγχου, ενώ αναλαμβάνουμε το κόστος για το τσιπάκι, το εμβόλιο και την αποπαρασίτωση, κάτι που δεν κάνει κανένας δήμος στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ζαβέρκος.

Ο σύνδεσμος συνδράμει επίσης τα φιλοζωικά σωματεία και πολίτες που φροντίζουν αδέσποτα με δικά τους έξοδα, διαθέτοντας μία φορά τον μήνα σημαντικές ποσότητες από ξηρά τροφή και κονσέρβες σε 368 άτομα.