Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο Μέγαρο Μουσικής το πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση συνθέσεων από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο της κλασικής μουσικής. Όλο το πρόγραμμα.

Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός στις 19, 26 και 28 Νοεμβρίου 2022. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία είδη στον χώρο της κλασικής μουσικής και στο ρεπερτόριο της συγκαταλέγονται αριστουργηματικά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά είδη μουσικής σε θέματα ερμηνείας και απόδοσης.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση σπουδαίων συνθέσεων από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, που θα φέρουν το κοινό της πόλης πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Στις τρεις συναυλίες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κορυφαία σύνολα και καλλιτέχνες όπως το Gidon Kremen Trio, το κουαρτέτο εγχόρδων Pacifica, τους Mark Kosower, Sibbi Bernhardsson, David Bowlin, Vache Honeyan, Tony Cho και τους διαπρεπείς Έλληνες σολίστ Βασίλη Βαρβαρέσο και Τιμόθεο Πετρίν, καθώς και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστο Γαλιλαία.

Η «πρεμιέρα» του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 21.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1 (Chamber Music Reunion).
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού, Χρίστος Γαλιλαίας, υποδέχεται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εκλεκτούς και διακεκριμένους σολίστες σε μια καλλιτεχνική συνάντηση καταξιωμένων διεθνώς μουσικών με κοινό τους πάθος τα σπουδαία έργα μουσικής δωματίου.

Η μουσική σύμπραξη του Χρίστου Γαλιλαία με τους Mark Kosower (τσέλο), Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο), David Bowlin (βιολί), Tony Cho (πιάνο), Τιμόθεο Πέτριν (βιολοντσέλο), Sibbi Bernhardsson (βιολί), Vache Hoveyan (βιόλα) θα παρουσιάσει κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για ένα φεστιβάλ που είναι μοναδικό στο είδος του.

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στις 21.00, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του κτηρίου Μ2, το Pacifica Quartet των βραβείων Grammy θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μια συναυλία έκπληξη με αριστουργηματικά έργα για κουαρτέτο εγχόρδων, καθιστώντας τη σκηνή του κοινό τόπο συνάντησης μουσικών και φιλόμουσων. Αναγνωρισμένο για τη δεξιοτεχνία, το πληθωρικό στυλ ερμηνείας και τις συχνά τολμηρές επιλογές ρεπερτορίου, το Pacifica Quartet είναι ένα από τα καλύτερα σύνολα μουσικής δωματίου της εποχής μας.

Η τρίτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στις 21.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1. Η συναυλία (Gidon Kremer Trio) συνδέεται με τον εορτασμό της 75ης επετείου του Gidon Kremer και την επετειακή περιοδεία που πραγματοποιεί το 2022 για τον σκοπό αυτό. Η καλλιτεχνική συνεργασία με την Λιθουανική τσελίστα Giedre Dirvanauskaite και τον Λετονό πιανίστα Georgijs Osokins έχει ρίζες στο παρελθόν. Το Τρίο έχει εμφανιστεί σε όλον τον κόσμο έχοντας κερδίσει μεγάλη εκτίμηση και αναγνώριση από κοινό και κριτικούς.