Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στόλισαν κομμένο κορμό δέντρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Δημοτική παράταξη καταγγέλλει ότι μέσα στο 2022 έχουν κοπεί 200 δέντρα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την οδό Κρήτης όπου κόπηκαν 175 δέντρα

Στολίζοντας έναν κομμένο κορμό ως χριστουγεννιάτικο δέντρο μέλη της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την ανεξέλεγκτη, όπως καταγγέλλουν, κοπή δέντρων στην  πόλη.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, μέσα στο 2022 έχουν κοπεί περίπου 200 δέντρα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την οδό Κρήτης όπου κόπηκαν 175 δέντρα.

Η Ελένη Ιωαννίδου, η οποία ζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές η κλάδευση των δέντρων γίνεται «με καταστροφικό τρόπο».

Επικαλούμενη ενημέρωση που έχουν από δασολόγους και γεωπόνους, σημειώνει πως με τον τρόπο που γίνεται αλλάζει το κέντρο βάρους του δέντρου, ενώ γίνεται σε λάθος εποχές για παράδειγμα μέσα σε καύσωνες η παγωνιές, με αποτέλεσμα την  καταστροφή του δέντρου. Σημειώνει ακόμη ότι γίνεται βαθύ κλάδεμα με αποτέλεσμα στη συνέχεια το δέντρο να δυσκολεύεται να αναζωονηθει και επιπλέον να είναι ευάλωτο σε βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Επίσης τονίζει ότι τα κομμένα δέντρα δεν αντικαθίστανται, και καταλήγουν «να γίνονται σκουπιδοτενεκέδες».

«Πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει με αληθινά στοιχεία για να ενημερωθούμε», τονίζει.

Ο Γιάννης Μανωμελιδης μέλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» επισημαίνει ότι το πρόβλημα ξεκινά επειδή οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν το κλάδεμα, ελλείψει προσωπικού στον Δήμο, αναλαμβάνουν το κόψιμο με σκοπό να πάρουν τα πριονίδια για πέλετ. «Δεν έχουν κηπουρούς ούτε γεωπόνους, ούτε βάζουν ειδικές αλοιφές για τους μύκητες στις μεγάλες τομές. Δεν είναι επαγγελματίες κηπουροί αλλά επαγγελματίες συλλέκτες για να βγάλουν πέλετ για αυτό τα κόβουν από τη βάση τιυς. Τα δέντρα έτσι ρημάζουν και σαπίζουν».

Φέρνει ως παράδειγμα την οδό Κρήτης όπου, όπως υποστηρίζει, τα δέντρα σάπισαν γιατί νωρίτερα δεν είχαν φροντιστέι «Ο δρόμος ήταν μια όαση, είχε δροσιά, τώρα είναι ξερό τοπίο, το καλοκαίρι θα ανάψει ο τόπος», λέει  και σημειώνει ότι ο δήμος πρέπει να ενισχυθεί με κηπουρούς και να υπάρχει σχέδιο για τις κλαδευσεις και τις κοπές.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος λέει ότι, βάσει εργολαβίας, υπάρχει σχέδιο να κοπούν περίπου 2 χιλιάδες δέντρα και σε αυτά πρέπει να προστεθούν αυτά που κλαδεύονται με καταστροφικό τρόπο.

 Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.400 δεντροδοχοι που θα μπορούσαν να φυτευθούν νέα δέντρα. «Πρέπει να γίνει ένας κώδικας ορθής διαχείρισης των δέντρων με τη βοήθεια των δασολόγων».