Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι 4 συλληφθέντες από την κατάληψη-Συγκέντρωση στα δικαστήρια

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι τέσσερις συλληφθέντες από την επιχείρηση της αστυνομίας σε κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης, που τελούσε υπό κατάληψη (Mundo Nuevo) από το 2015 στην οδό Σιατίστης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 25 και 21 ετών και δύο άντρες ηλικίας 25 και 19 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση.

Στις 11.00 υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κράνη, κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες βρέθηκαν μεταξύ άλλων κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στο κτήριο. 

Στους χώρους του κτιρίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 96 κοντάρια, 27 κράνη, 38 αντιασφυξιογόνες μάσκες και 22 φίλτρα, 44 πανό και έντυπο υλικό, καθώς και πυρσός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κ.α., σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. 

Στην επιχείρηση που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δυνάμεων της προαναφερόμενης Διεύθυνσης, της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Αστυνομίας, Αλλοδαπών και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, της Ε.Κ.Α.Μ., της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος ενώ συνέδραμαν κλιμάκια της Ε.Υ.Α.Θ. και της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Οι προηγούμενες εκκενώσεις κτιρίων που τελούσαν για χρόνια υπό κατάληψη 

Είχαν προηγηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια ανάλογες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση χώρων-κτιρίων που τελούσαν-επί σειρά ετών-υπό κατάληψη. Εκτός από τη σημερινή εκκένωση είχαν προηγηθεί οι εξής: 

*Στις 17 Αυγούστου 2020 εκκενώθηκε κτίριο επί της οδού Τάσκου Παπαγεωργίου, ιδιοκτησίας του ΑΠΘ, που είχε καταληφθεί το 2004. H κατάληψη ήταν γνωστή ως «Terra Incognita».

*Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 έγινε η εκκένωση μίας από τις μακροβιότερες καταλήψεις. Επρόκειτο για την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» που μετρούσε 32 χρόνια ζωής. Βρισκόταν εντός του ΑΠΘ στο σημείο όπου διεξάγονται σήμερα εργασίες για την κατασκευή νέας βιβλιοθήκης.

*Στις 22 Ιουλίου 2022 εκκενώθηκε 6όροφο κτίριο επί της οδού Εγνατίας 111 που ανήκει στον ΕΦΚΑ και είχε καταληφθεί το 2014. Ήταν γνωστή ως «Κατάληψη 111»