Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα ακίνητα καταφύγιο από τον υψηλό πληθωρισμό- Πώς επηρεάζεται το real estate

Οι λόγοι που οι πολίτες στρέφουν, πλέον, το ενδιαφέρον στις επενδύσεις ακινήτων - Ποιοι επενδύουν και ποια ακίνητα επιλέγουν

Σε επενδυτικό καταφύγιο φαίνεται να εξελίσσεται για μία ακόμη φορά η κτηματαγορά, για όσους επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα «ασφαλίζοντάς» τα με τον τρόπο αυτό από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση της επένδυσης κόντρα στον πληθωρισμό συμβάλλει και η ύπαρξη των μηδενικών επιτοκίων γεγονός που ωθεί κάποιους Θεσσαλονικείς στην τοποθέτηση των αποταμιεύσεων τους σε ακίνητα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούσαν ένα βασικό και αξιόπιστο μέσο δημιουργίας εισοδήματος, για μικρούς αλλά και μεγάλους αποταμιευτές. Εκτός των τόκων, οι καταθέτες απολάμβαναν και την εγγύηση της τοποθέτησης των χρημάτων τους. Ωστόσο οι τράπεζες σταδιακά μείωσαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν με αποτέλεσμα κάποιοι προβληματισμένοι καταθέτες να στραφούν σε επενδύσεις ακινήτων μικρότερης, αλλά και μεγαλύτερης αξίας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος, «η κατάσταση που επικρατεί με τη γενικότερη ακρίβεια και τον εν εξελίξει πόλεμο δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Κάποιοι παγώνουν τα σχέδια για την αγορά ακινήτων, ενώ κάποιοι άλλοι επισπεύδουν τις διαδικασίες θεωρώντας πως η περίοδος που διανύουμε είναι ευκαιρία για τέτοιες κινήσεις». Σημειώνεται πως η ζήτηση προέρχεται τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ακίνητα που μπορούν να αποφέρουν εισοδήματα μπαίνουν αυτή την περίοδο, κατά κύριο λόγο, στο μικροσκόπιο των ενδιαφερόμενων, ειδικά, μάλιστα, αν βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και έχουν φερέγγυο μισθωτή.

Πρόκειται για ακριβά ακίνητα, περί τις 500.000 ευρώ, που πωλούνται, δηλαδή, σε σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με ακίνητα τα οποία προτιμώνται για ιδιοκατοίκηση. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις Θεσσαλονικέων που επιλέγουν να διαθέσουν το κομπόδεμά τους προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, εκτιμώντας πως όταν εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση που βιώνουμε δεν αποκλείεται οι τιμές πώλησης να τσιμπήσουν περαιτέρω.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του real estate τόσο το ράλι των τιμών και κατ΄ επέκταση ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέπεσαν με την περίοδο κατά την οποία η κτηματαγορά κατέγραφε θετικούς ρυθμούς καθώς οι συναλλαγές αυξάνονταν. Όπως λένε, η ύπαρξη πληθωριστικών τάσεων, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά κατοικιών, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους γενικευμένη ανάφλεξη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν αναμένονται υποχώρηση της ζήτησης, αλλά και των αξιών.

Παράλληλα οι άνθρωποι της κτηματαγοράς προβλέπουν συνέχιση της αυξημένης έκδοσης νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών και τους επόμενους μήνες καθώς η ζήτηση και ο περιορισμένος αριθμός νεόδμητων κατοικιών οδηγεί σε εκ νέου άνθιση του κατασκευαστικού κλάδου.