Skip to main content

Θεσσαλονίκη: «Τα αόρατα παιδιά» - Εκστρατεία για τους ανήλικους που ζουν σε ιδρύματα

Συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των συνθηκών διαβίωσης παιδιών που περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε κλειστά ιδρύματα.

Το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την Εξωιδρυματική Κοινωνική Φροντίδα των Ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια» αστικό σωματείο, ως φορέας υλοποίησης και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α «Μ.Α.Θ. Α.Α.Ε/Ο.Τ.Α». ως εταίρος, ανακοινώνουν την έναρξη του Έργου «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα «Τα αόρατα παιδιά» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και της Πρόσκληση «Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» ιδρύθηκε το 2018 επιδιώκοντας να αναδείξει: α) τις επιβλαβείς για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των εγκαταλειμμένων, κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της κοινωνικής προστασίας ανηλίκων στη χώρα μας σε επίπεδο πρόληψης και ιδρυματικής φροντίδας β) τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στο αναχρονιστικό ιδρυματικό μοντέλο κοινωνικής φροντίδας των ανηλίκων και τη μετάβαση στο μοντέλο της οικογενειακού/οικιακού τύπου διαβίωσης των ευάλωτων παιδιών γ) τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας ως τα βασικά μέτρα κοινωνικής προστασίας των παιδιών που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους αντί των ιδρυμάτων, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και δ) την συνταγματική υποχρέωση του κράτους και της κοινωνίας να διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε κάθε μορφής κλειστή δομή φιλοξενίας ανηλίκων, με άμεση ειδική νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και συστηματική εποπτεία των παιδαγωγικών μεθόδων που ακολουθούνται από τα ιδρύματα κάθε μορφής, με σκοπό την άρση των ανισοτήτων, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, του κοινωνικού στιγματισμού και της περιθωριοποίησης.

Η Μ.Α.Θ ΑΑΕ/ΟΤΑ, ως Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λειτουργεί μεταξύ άλλων, την από κοινού με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Δομών & Υπηρεσιών  συμμετέχει σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα Έργα για την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής που έχουν ως στόχο τον μετριασμό ή την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Έργο του Δικτύου «Δικαίωμα στην Οικογένεια» με την συνεργασία της ΜΑΘ ΑΑΕ/Ο.Τ.Α. και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας ανηλίκων στις τέσσερις πόλεις όπου αναπτυχθούν οι προβλεπόμενες δράσεις του έργου με τίτλο «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» στοχεύει να αναδείξει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που συμπεριλήφθηκαν στις δύο Ειδικές Εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, Βοηθού Συνηγόρου του Παιδιού (2015 και 2020) σχετικά για τις συνθήκες διαβίωσης και ανατροφής παιδιών που περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε κλειστά ιδρύματα και που έχουν συχνά ως συνέπεια την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά προβλέπονται στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Παιδιών και αποτελούν μέρος του εθνικού μας δικαίου για την προστασία των ανηλίκων. Να επιμορφώσει νέους επιστήμονες στην κοινωνική εργασία για τα πορίσματα των Εκθέσεων και το ισχύον, επιβλαβές για τα ευάλωτα παιδιά, σύστημα λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα να επέλθει η απαιτούμενη μεταρρύθμιση του προνοιακού συστήματος για τους ανήλικους μέσω εναλλακτικών θεσμών παιδικής προστασίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε διάρκεια 19 μηνών από το Νοέμβριο του 2021 έως το Μάιο 2023, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού , το Δήμο Ιωαννίνων και φορέα προστασίας ανηλίκων Καλαμάτας.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:

Παραγωγή ραδιοτηλεοπτικό κοινωνικού μηνύματος για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα.

Δημιουργία ιστοσελίδας του φορέα υλοποίησης για την διαρκή ενημέρωση του κοινού και της ομάδας – στόχου.

Παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού επιμόρφωσης νέων κοινωνικών επιστημόνων και επαγγελματιών στην κοινωνική εργασία ανηλίκων, στον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβίασης των δικαιωμάτων των ανηλίκων σε αυτά.

Οργάνωση 4 επιμορφωτικών σεμιναρίων για επιστήμονες κοινωνικής εργασίας στις πόλεις Καλαμάτα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Οργάνωση 4 ημερίδων για το ευρύ κοινό στις ίδιες πόλεις, με έμφαση την ενημέρωση στους θεσμούς αποϊδρυματοποίησης ως του κατάλληλου εναλλακτικού μοντέλου παιδικής προστασίας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 18:00 έως 19:30 διαδικτυακά μέσω της πλατφόρφας ΖΟΟΜ.

Θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν:

1. κ. Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Boηθός Συνήγορος του Πολίτη, Συνήγορος του Παιδιού.

2. κα Ελένη Γεώργαρου, νομικός, Πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια», Συντονίστρια Έργου

3. κα Μαρία Καραγιάννη, Πρόεδρος ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, εκπρόσωπος φορέα εταίρου.

4. κ. Γιάγκος Αντίοχος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Active citizens fund

5. κ. Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων

6. κ. Γιώργος Νικολαϊδης, Δ/ντής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ι.Υ.Π.

7. κα Αγγελική Ρουμελιώτη, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Πρωτοδικείου Καλαμάτας

Θα συμμετέχει με εκπρόσωπό του/της, το Γραφείο UNICEF στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή οργάνωση EUROCHILD με video – παρουσίαση της κας Zuzana Konradova, Thematic Coordinator - Children in Alternative Care, Eurochild.
Tην εκδήλωση θα συντονίσει η κα Βασιλική Φυτώκα, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος Δ.Σ. ιδρύματος παιδικής προστασίας, εθελόντρια σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και ανάδοχη μητέρα.
Oι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στην εναρκτήρια εκδήλωση μπορούν να στείλουν email στη ηλεκτρονική διεύθυνση: fospavonet@gmail.comμε την ένδειξη «για την εναρκτήρια εκδήλωση» γράφοντας το όνομα, επώνυμο και ιδιότητα για να λάβουν το σύνδεσμο παρακολούθησης στο zoom.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία καιείναι μέρος τουχρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021,γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίαςτων πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή τωνδημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησηςτου προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τοSolidarityNow.»