Skip to main content

Με free wifi και MiniBus τα δύο Open Mall στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο σχεδιάζονται για τα νέα κέντρα εμπορίου.

Δύο ανοιχτά σύγχρονα εμπορικά κέντρα, σε Ναυαρίνου και Καπάνι, θα αποκτήσει από την επόμενη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την οριστική έγκριση που έλαβε για τη χρηματοδότησή τους, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ.

Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus για μεταφορά επισκεπτών και αισθητήρες αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με νέα πεζοδρόμια, φυτεύσεις και συντριβάνια θα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα στα δύο Open Malls.

Ο κεντρικός δήμος κατέθεσε την προηγούμενη χρονιά τις δύο προτάσειςστο υπουργείο Οικονομίας για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα , Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (δείτε εδώ).

Η μια πρόταση για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» κατατέθηκε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης  και η δεύτερη για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Καπάνι» με τον  Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου. Στις 26 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να ανάβει το πράσινο φως στον κεντρικό δήμο για χρηματοδότηση ύψους 1.730.850,00 ευρώ για το κέντρο εμπορίου στο Καπάνι και 1.780.000,00 ευρώ για αυτό στη Ναυαρίνου. Χρήματα θα διατεθούν και προς τους δύο Συλλόγους με στόχο τον εξωραϊσμό και τη βελτίωση της εικόνας των καταστημάτων στις περιοχές παρέμβασης.

Το Open Mall στην Δημητρίου Γούναρη

Η περιοχή παρέμβασης για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου – Δ. Γούναρη» είναι ο κεντρικός άξονας και οι παράπλευροι πεζόδρομοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση θα μετατραπούν οι οδοί Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας (1500 τ.μ.), με τη χρήση ψυχρών υλικών, τσιμεντοκυβόλιθου και μάρμαρου και ταυτόχρονα έργα απορροής όμβριων υδάτων καθώς και περιορισμό ή και απομάκρυνση της στάθμευσης. Στην πλατεία Ναυαρίνου θα κατασκευαστεί μια νέα παιδική χαρά, πλησίον της υπάρχουσας η οποία δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις  ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων ενώ θα τοποθετηθούν στην οδό Δημητρίου Γούναρη έξυπνα συστήματα πεζοδιάβασης.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ηλεκτροφωτισμός, μέσω της αντικατάστασης των φωτιστικών από νατρίου σε Led στον άξονα της Δημητρίου (Μητροπόλεως-Εγνατία) καθώς και της αντικατάστασης των ιστών φωτισμού και των φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας της πλ. Ναυαρίνου και των πέριξ οδών (Ισαύρων, Λ. Βυρωνος, Σ. Λύη, Απελλού, Γρ. Παλαμά).   Θα πραγματοποιηθούν νέες φυτεύσεις στα παρτέρια στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, μέχρι την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου καθώς και σε αυτά των πεζοδρόμων Ισαύρων, Αιμιλιανού Γρεβενών και Γονατά θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου θα εγκατασταθούν συστήματα έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν χρήση wi-fi.  

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Καπάνι

Καθαριστική για το μέλλον της αγοράς στο Καπάνι θεωρείται η παρέμβαση που σχεδιάζεται μέσω της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», προκειμένου να αλλάξει πλήρως η εικόνα της και να μην απειληθεί εκ νέου με λουκέτο (δείτε εδώ). Η περιοχή παρέμβασης περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Βενιζέλου, Ερμού και Αριστοτέλους και μέρους των οδών της παρακείμενης αγοράς Άθωνος.
 
Μέσω του προγράμματος σχεδιάζεται η κατασκευή εκ νέου των δαπεδοστρώσεων λόγω των εκτεταμένων φθορών που παρουσιάζουν σήμερα. Επίσης προβλέπεται η ανακατασκευή των Δημοτικών WC (εμβ. 70 τ.μ.) και η κατασκευή στεγάστρου επί της οδού Σολωμού.

Η περιοχή θα αναβαθμιστεί μέσω συστημάτων έξυπνης πόλης, με δωρεάν wifi, με πεζοδιάβαση με φωτισμό led και αισθητήρα αναγνώρισης πεζών. Επίσης σχεδιάζονται θέσεις εφαρμογής διαβάσεων στην οδό Ερμού σε δύο σημεία (Βενιζέλου και Αγορά Μοδιάνο). Τέλος στο νέο ανοιχτό αναβαθμισμένο κέντρο εμπορίου προβλέπεται η προμήθεια ηλεκτροκίνητο λεωφορείου (mini bus), το οποίο θα μεταφέρει μεταξύ άλλων τουρίστες από το λιμάνι στο Καπάνι.

Μετά το πράσινο φως για την χρηματοδότηση των δύο ανοιχτών κέντρων, η επόμενη διοίκηση του δήμου θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και στους διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων εντός του 2020.