Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ποια έργα προωθούν οι δήμοι στο Ταμείο Ανάκαμψης

Κλειδί η ωριμότητα των μελετών για την ένταξη έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγάλη ευκαιρία για τους δήμους της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το οποίο αναμένεται, το επόμενο χρονικό διάστημα, να κατευθυνθούν σημαντικότατα κονδύλια για την υλοποίηση έργων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει έργα όχι μόνο μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσοντας όμως σε αυτό μόνο όσα έχουν μελετητική ωριμότητα.

Smart cities και ανάπλαση δέκα εμπορικών δρόμων στον δήμο Θεσσαλονίκης

Χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εσωτερική λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήδη έχει υποβληθεί το περίγραμμα της Ψηφιακής Στρατηγικής του δήμου Θεσσαλονίκης στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» που διαχειρίζεται το πρόγραμμα για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι οι υποδομές δικτύων και η διασυνδεσιμότητα των κτηρίων που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε τεχνολογικά ανεπτυγμένης λύσης. Μέσω του προγράμματος οι 1.500 υπάλληλοι χρήστες Η/Υ του δήμου θα έχουν πλέον on line - back up και security που μηδενίζει το κίνδυνο μελλοντικής κυβερνοεπίθεσης. Επιπλέον προβλέπεται ένα δίκτυο έξυπνων καμερών με σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη και τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο λόγω αυξημένου κόστους παρέμενε στα συρτάρια. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η ενοποίηση του δικτύου led φωτιστικών του οδοφωτισμού σε ένα έξυπνο ενιαίο σύστημα ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η κατανάλωση του ρεύματος ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεδιαχείρισης και σύστημα βλαβοληψίας άμεσης ανταπόκρισης. Στο τμήμα «Έξυπνης Κινητικότητας» σχεδιάζεται παράλληλα ένα δίκτυο έξυπνων διαβάσεων που αυξάνει την ασφάλεια των πεζών και ταυτόχρονα δίνει στοιχεία για τον όγκο της κίνησης στο κυκλοφοριακό. Τέλος, μέσω του προγράμματος θα επεκταθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΟΠΣΕΠ) με περισσότερες δυνατότητες και υπηρεσίες για τον πολίτη με ειδική στόχευση σε ΑΜΕΑ.

Οι δέκα δρόμοι που θα αλλάξουν εικόνα

Την υλοποίηση ενός μεγάλου πρότζεκτ για την ανάπλαση δέκα εμπορικών δρόμων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδιάζει ο κεντρικός δήμος. Πρόκειται για τις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, Παπάφη, Κλαυθμώνος, Κολωνιάρη, Παναγίας Φανερωμένης, Ολύμπου και Εγνατία (από το σιντριβάνι μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), Ελευθερίας, Ελευθερίου Βενιζέλου (στην Τριανδρία). Αυτή την περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ολοκληρώνουν τις απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση για χρηματοδότηση, που εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ. Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Μήτρου, τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Κ. Ζέρβα, είναι η οικονομική ανασυγκρότηση όπως και η εμπορική και αστική αναζωογόνηση των περιοχών με τη δημιουργία ενός δικτύου εμπορικών οδών. Και στους δέκα δρόμους που σχεδιάζεται η παρέμβαση θα υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, έξυπνα συστήματα με πληροφοριακό υλικό.

Οι πράσινες διαδρομές στον δήμο Καλαμαριάς

Πράσινες διαδρομές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δουν οι κάτοικοι στον δήμο Καλαμαριάς. Πρόκειται ουσιαστικά για διαδρομές που ενώνουν το παραλιακό μέτωπο, την Πλαστήρα, με το εμπορικό κέντρο και τις στάσεις του μετρό, όταν ολοκληρωθεί. Οι πράσινες διαδρομές, μέσω της παρέμβασης που θα υλοποιηθεί, θα έχουν ένα κοινό σχεδιασμό. Ο δήμος Καλαμαριάς θα υποβάλει την πρόταση στο πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου: «Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις». Ήδη, για την άμεση ωρίμανση της στρατηγικής παρέμβασης που έχει στόχο τη λειτουργική ανάπλαση και αναβάθμιση περιοχών, ο δήμος Καλαμαριάς έχει προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης.

Το Control Room στον δήμο Θέρμης

Κέντρο επιτελικής διαχείρισης έξυπνης πόλης (Control Room) και σύστημα διαχείρισης δικτύων κοινής ωφέλειας και υποδομών είναι μεταξύ των έργων που ο δήμος Θέρμης σχεδιάζει να εντάξει για την υλοποίησή τους στο πρόγραμμα «Smart Cities» του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μελέτες ήδη προετοιμάζονται προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων. Σημειώνεται πως για τις δύο δράσεις ο δήμος Θέρμης διεκδικεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Το Control Room θα αποτελεί το κέντρο ελέγχου όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του δήμου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των συστημάτων έξυπνης πόλης. Το σύστημα διαχείρισης δικτύων κοινής ωφέλειας και υποδομών αποσκοπεί στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος υποδομών με σκοπό τη συνολική διαχείριση, παρακολούθηση και συντήρηση των υποδομών, των εγκαταστάσεων και των δικτύων που εμπίπτουν στην δημοτική αρμοδιότητα. Από τις προτεραιότητες του δήμου Θέρμης πάντως είναι το έργο για τον σύγχρονο τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χαρτογραφικού υποβάθρου, που θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την τρισδιάστατη αποτύπωση και καταγραφή των κτισμάτων και για τη δημιουργία του νέου μητρώου κτηρίων.

Τρία εκατ. ευρώ για να γίνει smart ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι ένας από τους 17 δήμους που συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις «έξυπνες πόλεις», τα έργα του οποίου υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των τριών εκατ. ευρώ που στόχο έχει την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος. Έξυπνη (διαδραστική) παιδική χαρά, έξυπνα παγκάκια, έξυπνα ηλιακά δέντρα σε κεντρικές πλατείες, συστήματα σηματοδότησης και έξυπνης διάβασης πεζών συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση του δήμου που θα υποβληθεί. Επίσης σχεδιάζεται σύστημα καταμέτρησης οχημάτων και αξιολόγησης ροής κυκλοφορίας, διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου και έξυπνου φωτισμού. Στην πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται ασύρματο δίκτυο wi-fi, ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης υγειονομικής φροντίδας ευάλωτων ομάδων και πλατφόρμα ηλεκτρονικοποιημένης επικοινωνίας με τους πολίτες.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη Voria - Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.