Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα παιδιά μαθαίνουν για το μεθάνιο μέσα από το παραμύθι της Μαρίας Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής με την ανάγνωση του παραμυθιού που έγραψε η ίδια μίλησε για την κλιματική κρίση και τον ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Με την ανάγνωση του παραμυθιού «Πουφ!!! Μεθάνιο» από την ευρωβουλευτή ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού γνώρισαν λίγα περισσότερα πράγματα για το σημαντικό αυτό αέριο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης ευαισθητοποίησης των μαθητών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση των ρύπων του μεθανίου.

Η ευρωβουλευτής με την ανάγνωση του παραμυθιού, που έγραψε η ίδια, απάντησε σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κλιματική κρίση, τον ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν ένα αέριο του θερμοκηπίου, που θερμαίνει τον πλανήτη, να μετατραπεί σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.

Παιδιά από περίπου δέκα σχολεία την άκουσαν αλλά και την διέκοψαν, όπου έκριναν απαραίτητο για να προσθέσουν της δικές τους γνώσεις.

Οι μαθητές μετά το τέλος της ανάγνωσης του παραμυθιού ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν έργα για το περιβάλλον που θα εκτεθούν στον υπαίθριο χώρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στους μαθητές διατέθηκε δωρεάν το παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα κλιματικής κρίσης. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αυτός θα είναι που θα επιλέξει τα καλύτερα.

Η ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε νωρίτερα ότι η σημερινή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος και είναι μία ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε με τα παιδιά για το περιβάλλον που ονειρεύονται, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Θα διαβάσουμε μαζί το παραμύθι"πουφ μεθάνιο" που βασίζεται στην έκθεση μου για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου στην ευρωπαϊκή ένωση», ενώ συμπλήρωσε ότι «σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα για την πολιτική στην Ελλάδα, καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να ψηφίσει τον κλιματικό νόμο, που είναι η εξειδίκευση του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου, του οποίου η ψήφιση θα καθορίσει την πορεία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές».


Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, σημείωσε από την πλευρά της πως στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να προσαρμοστούν τα παιδιά στην κλιματική κρίση. «Τα βραβευμένα εργαστήρια δραστηριοτήτων ήδη από τα νήπια διδάσκουν μεταξύ άλλων και τον σεβασμό στο περιβάλλον, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και καταλαβαίνουν από μικρή ηλικία τη σημασία των αλλαγών που βιώνουν», σημείωσε η ίδια.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως η σημερινή εκδήλωση είναι ακόμα μία πρωτοβουλία της Μαρίας Σπυράκη για το μεθάνιο. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή γίνεται από τη νέα γενιά. Μέσααπό ένα παραμύθι σήμερα οκτώ σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα δουλέψουν για μία πολύ μεγάλη αλήθεια: όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στο να σώσουμε το περιβάλλον», σημείωσε ο δήμαρχος.

«Σαν δήμος Θεσσαλονίκης χαιρόμαστε που είμαστε ανάμεσα στις 100 δήμους που ενταχθήκαμε σε ένα πρόγραμμα της ευρωπαϊκής Ένωσης, τις 100 κλιματικά ουδέτερες και ευφυείς πόλεις, μία σημαντική διάκριση που κατέκτησε η Θεσσαλονίκη, που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, ανέφερε από πλευράς της ότι στη σημερινή εκδήλωση έχουν έρθει πάνω από δέκα σχολεία από τον δήμο Θεσσαλονίκης και όμορους δήμους για να ακούσουν το παραμύθι της ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη, που είναι μία πολύ επιμελημένη δουλειά. «Αυτό που εμεις θέλουμε είναι να περάσουμε στα παιδιά μια οικολογική συνείδηση αλλά και την ικανότητα να αγαπήσουν το μεγάλο τους σπίτι, τον πλανήτη», πρόσθεσε.

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.