Skip to main content

Αποκλεισμένο το Ζαγκλιβέρι- Οδύσσεια για την πληρωμή ενός λογαριασμού!

Ο παλιός καποδιστριακός δήμος Καλλινδοίων είναι αποκομμένος από τον ενιαίο δήμο Λαγκαδά, αφού δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με την έδρα του δήμου.

Μπορεί ο οικισμός του Ζαγκλιβερίου να βρίσκεται μόλις 45 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι κάτοικοι του νιώθουν σαν να διαμένουν σε μια μεθοριακή περιοχή.

Και αυτό γιατί παρότι το Ζαγκλιβέρι ανήκει στον δήμο Λαγκαδά, δεν συνδέονται απευθείας με δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης με την έδρα του δήμου, κάτι που σημαίνει ότι για να μεταβούν στην πόλη του Λαγκαδά για υποχρεώσεις σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κτλ, πρέπει να υποστούν μια «Οδύσσεια» διάρκειας μιας ολόκληρης ημέρας.

«Όλος ο παλιός καποδιστριακός δήμος Καλλινδοίων δεν έχει καμία σύνδεση με τον Λαγκαδά και αυτό είναι αποτέλεσμα της σύμβασης με τον παλιό ΣΑΣΘ που λήγει φέτος», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκος Κοπαρανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ένας κάτοικος του Ζαγκλιβερίου επιθυμεί να μεταβεί στον Λαγκαδά για οποιαδήποτε υποχρέωση ή ανάγκη έχει, θα πρέπει να πάρει το πρωινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ που φεύγει από την πλατεία του οικισμού στις 08.45, ενώ το επόμενο δρομολόγιο είναι στις 02.00 το μεσημέρι - έως το βράδυ γίνονται ακόμα τρία δρομολόγια.

Το ατελείωτο δρομολόγιο

Όσοι επιβιβαστούν βέβαια στο συγκεκριμένο λεωφορείο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μεταβούν στον Λαγκαδά, καθώς το συγκεκριμένο δρομολόγιο πηγαίνει Θεσσαλονίκη. Για αυτόν τον λόγο αναγκάζονται να αποβιβαστούν στα Λαγυνά, τον κοντινότερο οικισμό στον Λαγκαδά που μπορεί να κάνει στάση το συγκεκριμένο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ.

Οι κάτοικοι του Ζαγκλιβερίου αμέσως μετά πρέπει να περιμένουν το λεωφορείο του ΟΑΣΘ προκειμένου να τους μεταφέρει στον Λαγκαδά που απέχει 7 χλμ.

Το ΚΤΕΛ αφήνει τους κατοίκους του Ζαγκλιβερίου στα Λαγυνά 7 χλμ έξω από τον Λαγκαδά

Το μαρτύριο βέβαια δεν τελειώνει εκεί για τους κατοίκους του Ζαγκλιβερίου καθώς αφού τελειώσουν την όποια δουλειά έχουν, πρέπει να υπολογίσουν να βρίσκονται εγκαίρως με το αστικό του ΟΑΣΘ πίσω στα Λαγυνά, ώστε να προλάβουν το ΚΤΕΛ που έρχεται από Θεσσαλονίκη και να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Απώλεια δρομολογίου σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει νωρίς το πρωί για Λαγκαδά και να γυρίσει πίσω το βράδυ.

Λύσεις για την ταλαιπωρία

«Μία από τις λύσεις που έχουμε προτείνει είναι να πηγαίνουμε με δημοτική συγκοινωνία μέχρι τη Γερακαρού και στη συνέχεια με αστικό που περνά από εκεί να πηγαίνουμε στον Λαγκαδά», αναφέρει ο κ. Κοπαρανίδης.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι κάτοικοι των γύρω οικισμών από το Ζαγκλιβέρι (Αδάμ, Καλαμωτό, Μεσόκωμο, Πετροκέρασα, Άγιος Χαράλαμπος και Σαρακήνα), που πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται στο Ζαγκλιβέρι ώστε να πάρουν από εκεί το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ.

Αν και η πλειοψηφία των κατοίκων που κάνουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι ηλικιωμένοι δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια πρόβλεψη ώστε να ταλαιπωρούνται λιγότερο.

Μοναδική εξαίρεση στην ταλαιπωρία τους είναι η λειτουργία του ΚΕΠ στο Ζαγκλιβέρι, όπως και το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς που ανοίγει κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μετάβαση στον Λαγκαδά είναι υποχρεωτική ακόμα και για τις συναλλαγές τους με την ΔΕΥΑΛ που είναι δημοτική επιχείρηση.