Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι λέει η ΔΕΥΑΩ για το θέμα των νιτρικών σε Μελισσοχώρι και Λητή

Η ΔΕΥΑΩ σημειώνει ότι οι κάτοικοι ενημερώνονται για τη μη καταλληλότητα προς πόση και μαγείρεμα, ενώ τονίζει ότι γίνονται ενέργειες για να βρεθεί λύση

Σε διευκρινίσεις προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ) σε συνέχεια δημοσιευμάτων όσον αφορά το θέμα των νιτρικών σε περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στο Μελισσοχώρι και τη Λητή.

Η ΔΕΥΑΩ σημειώνει ότι οι κάτοικοι των δύο περιοχών ενημερώνονται για τη μη καταλληλότητα προς πόση και μαγείρεμα, ενώ τονίζει ότι γίνονται ενέργειες για να βρεθεί λύση.

«Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η καταλληλότητα του νερού είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, περίπλοκο και χρόνιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και στόχο έχουμε να κάνουμε ενέργειες, ώστε οι δημότες να έχουν στη διάθεσή τους καθαρό και πόσιμο νερό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως συμπληρώνει, οριστική λύση θα δοθεί από την συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με την οποία υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο τον περασμένο Μάιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το δείγμα που αναφέρεται στην περιοχή «Ξερή Βρύση» Μελισσοχωρίου υδροδοτεί την περιοχή του Σκάρα και συγκεκριμένα από το γεφύρι του Αγίου Ευσταθίου και εκατέρωθεν του δρόμου Μελισσοχωρίου – Λητής, για το οποίο υπάρχει ανακοίνωση και ενημέρωση των κατοίκων για μη καταλληλότητα προς πόση και μαγείρεμα.

Όσον αφορά τον υπόλοιπο οικισμό του Μελισοχωρίου υδροδοτείται από τη δεξαμενή της Σταμ Πέτρα και έχει κατάλληλο νερό. Σχετική ανακοίνωση έγινε ήδη τον Δεκέμβριο του 2021 και η καταλληλότητα του νερού προκύπτει από τις τακτικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται και δημοσιεύονται.

Το δείγμα που αναφέρεται για την περιοχή «Συγκρότημα Καμάρη» και βρίσκεται στη Λητή, υπάρχει ανακοίνωση και ενημέρωση των κατοίκων για μη καταλληλότητα προς πόση και μαγείρεμα.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η καταλληλότητα του νερού είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, περίπλοκο και χρόνιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και στόχο έχουμε να κάνουμε ενέργειες, ώστε οι δημότες να έχουν στη διάθεσή τους καθαρό και πόσιμο νερό.

Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το 2019, ως σήμερα πετύχαμε να υδροδοτούνται με καθαρό και πόσιμο νερό οι περιοχές της Δ.Ε. Καλλιθέας, ο Δρυμός και σχεδόν ολόκληρο το Μελισσοχώρι. Συντάσσουμε μελέτες, ώστε να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του δικτύου ύδρευσης στη Μυγδονία για να έχουν καθαρό νερό και οι κάτοικοι της Λητής.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Ω. μελετάει τεχνικές λύσεις και βρίσκεται σε διαδικασία να σύναψης σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο προς αποκατάσταση των προβλημάτων.

Οριστική λύση θα δοθεί από την συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με την οποία υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο τον περασμένο Μάιο.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΥΑΘ Α.Ε., Δήμου Ωραιοκάστρου και ΔΕΥΑΩ περιλαμβάνει σειρά έργων που αφορούν στο εσωτερικό και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Ωραιοκάστρου, έργα τα οποία αφενός θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον κεντρικό δήμο καλύπτοντας σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του και, αφετέρου, θα υδροδοτήσουν επιτέλους και νέες περιοχές, του Δρυμού, της Λητής και του Μελισσοχωρίου με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Με τον τρόπο αυτό πρόκειται να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ποιότητας νερού στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τέσσερις νέες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 7.200 κ.μ., πέντε καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς νερού μήκους 9,5 χλμ. περίπου κι ένας βαρυτικός υπό πίεση αγωγός μήκους 1,8 χλμ., μαζί με σειρά άλλων μικρότερων έργων σύνδεσης των επιμέρους υδροδοτικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί νέο εσωτερικό δίκτυο στην Κοινότητα Ωραιοκάστρου μήκους περίπου 80 χλμ., με βάση τις υψομετρικές διαφορές και τις απαιτήσεις πίεσης των κατοικιών ανά περιοχή. Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι αναλύσεις νερού διενεργούνται από πιστοποιημένο εργαστήριο και αναρτώνται στην σελίδα www.ydor.edeya.gr, ενώ οι κάτοικοι ενημερώνονται από ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΩ για την καταλληλότητα του νερού».