Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τίμησε τα 80χρονα της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία» ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του κόμματος, στις 11 π.μ. κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ελευθερίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ξηροκρήνης.

Την 80η επέτειο από την ίδρυση της εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης «Ελευθερία», της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης στην Ευρώπη εναντίον των ναζί, τίμησε σήμερα η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το τμήμα Ιστορίας και Κινημάτων του κόμματος σε συνεργασία με τις Ο.Μ. Ξηροκρήνης και Αμπελοκήπων.

Αντιπροσωπεία του κόμματος, στις 11 π.μ. κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ελευθερίας, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσα, ενώ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης μίλησε για τη σημασία και το ρόλο που διαδραμάτισε η οργάνωση.

Η «Ελευθερία» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και το ενδιαφέρον είναι πως, υπακούοντας στις ανάγκες της εποχής, αποτελούνταν από στελέχη που εξέφραζαν όλο το πολιτικό φάσμα της εποχής.

Το πρωτόκολλο για την ίδρυση της οργάνωσης «Ελευθερία», είχαν υπογράψει στις 15 Μαίου 1941 ο Απόστολος Τζανής εκ μέρους του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, ο γιατρός Γιάννης Πασσαλίδης εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο δικηγόρος Θανάσης Φείδας από το Αγροτικό Κόμμα, ο Γιώργος Ευθυμιάδης από τη Δημοκρατική Ένωση, ο Σίμος Κερασίδης από την ΟΚΝΕ και ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, που ανέλαβε στρατιωτικός υπεύθυνος της οργάνωσης..

Λίγο μετά την ίδρυσή της, η οργάνωση εξέδωσε και την ομώνυμη εφημερίδα «Ελευθερία», που υπήρξε επίσης η πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα κατά των ναζί στην κατεχόμενη Ευρώπη. Οργανωτής του μυστικού εκδοτικού μηχανισμού της «Ελευθερίας» ήταν ο νεαρός τότε φοιτητής της Νομικής Γιάννης Κανάκης.

Αρχικά η έκδοση ήταν πολυγραφημένη και γίνονταν σε ένα γραφείο επί της οδού Ερμού 19, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στον ανθόκηπο του Παντελή Μορφόπουλου, στην Ξηροκρήνη.Εκεί, θαμμένοι ζωντανοί επί τρεισήμισι χρόνια, πέντε φλογεροί δημοσιογράφοι και τυπογράφοι, τύπωναν την εφημερίδα αλλά και προκηρύξεις για να μεταφερθεί το σάλπισμα της Αντίστασης όχι μόνο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης αλλά και στην υπόλοιπη υπόδουλη Μακεδονία.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς.