Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες της Ξηροκρήνης

Στις 11 Μαΐου του 1944 εκτελέστηκαν από του ναζί στο Καΐστρι της Ξηροκρήνης οκτώ νεαροί αντιστασιακοί των οποίων η μνήμη τιμήθηκε σήμερα.

Οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ξηροκρήνης και Αμπελοκήπων τίμησαν σήμερα τη μνήμη των οχτώ νέων αντιστασιακών που στις 11 Μαΐου 1944, εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα στην περιοχή Καΐστρι της Ξηροκρήνης - στο σημείο όπου διασταυρώνονται η σημερινή οδός 28ης Οκτωβρίου με τη λεωφόρο Καλλιθέας.

Εκεί στέκει ένα απέριττο μνημείο του Δήμου Αμπελοκήπων με τα ονόματα των εκτελεσμένων:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΤΑΛΙΔΗΣ 30 ετών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (ΦΡΙΓΚΟΥ) 26 ετών

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (ΦΡΙΓΚΟΥ) 24 ετών

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (ΦΡΙΓΚΟΥ) 20 ετών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗΣ 26 ετών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗΣ 20 ετών

ΚΩΣΤΑΣ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 20 ετών

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΟΡΟΖΑΚΗΣ 20 ετών

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της Ξηροκρήνης και της Επταλόφου ενάντια τη ναζιστική κατοχή αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στις 15 Μαΐου 1941, έναν μόλιςμήνα μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τις ναζιστικές δυνάμεις, ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα, η «Ελευθερία», με την ομώνυμη εφημερίδα, καθώς στήνεται στην Επτάλοφοτο πρώτο παράνομο τυπογραφείο της πόλης.

Ενώ στις 8 Ιουλίου 1943 στην Επτάλοφο πραγματοποιείται η ιστορική διαδήλωση ενάντια στην απόπειρα επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία.