Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ δεν ξέχασε τη Μικρασιατική Καταστροφή - Συναυλία στο Μέγαρο (vid)

Eπετειακή εκδήλωση - συναυλία «Μέρες Σμύρνης, χρόνοι 100» στο Μέγαρο Μουσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Με μια επετειακή εκδήλωση - συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Μέρες Σμύρνης, χρόνοι 100» το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε το βράδυ της Τετάρτης την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της βραδιάς, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε με συγκίνηση για τη μαύρη επέτειο «που αποτέλεσαν την απαρχή γεγονότων που κατέστρεψαν την αγαπημένη Σμύρνη».

Ο πρύτανης αναφέρθηκε και στις διεργασίες γέννησης του πανεπιστημίου που ξεκίνησαν στη Σμύρνη το 1920 για την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου που θα είχε προσανατολισμό στις θετικές επιστήμες από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και με την έμπρακτη βοήθεια από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδώρη. Το όνειρο αυτό όμως κόπηκε βίαια. «Είναι το ίδιο όνειρο που λίγα χρόνια μετά αναβίωσε στη Θεσσαλονίκη προς τις θεωρητικές επιστήμες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που για ένα διάστημα οι ίδιοι άνθρωποι, Βενιζέλος και Καραθεοδώρης, βρέθηκαν εκ νέου επικεφαλής κι εμείς έναν αιώνα αργότερα είμαστε εδώ για να τους τιμήσουμε», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωάννης Στεφανίδης αφού αναφέρθηκε στην οικογένειακη ιστορία ξεριζωμού από τη Σμύρνη της γιαγιάς του και των λίγων μηνών τότε πατέρα του αναφέρθηκε εκτενώς στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της μικρασιατική καταστροφής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία στην οποία συμμετείχαν ο Κώστας Μακεδονίας, η Γεωργία Νταγάκη, τα φωνητικά μουσικά σύνολα «Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου» καθώς και 13μελής λαϊκή ορχήστρα ενώ αφηγητής της ήταν ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασαν όλοι και ιδιαιτέρως ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Χρυσόστομος Σταμούλης ο οποίος διηύθυνε την ορχήστρα.