Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το lockdown αύξησε το ενδιαφέρον για κατοικίδιες... ταραντούλες

Μπορεί την περίοδο της καραντίνας η βόλτα του σκύλου να αποτελεί για πολλούς αφορμή εξόδου, πολλοί όμως ενδιαφέρθηκαν και για άλλους είδους κατοικίδια

Την ώρα που η χώρα έχει ήδη κλείσει έναν χρόνο από τότε που επιβλήθηκε το πρώτο lockdown, οι Έλληνες δείχνουν να έχουν συνηθίσει τη καθημερινότητα που έχει επιβάλει η διασπορά του κορωνοϊού.

Ψώνια, υποχρεώσεις, ακόμα και άθληση σε εξωτερικό χώρο, γίνονται απαραιτήτως με την αποστολή μηνύματος στο 13033.  

Από τα αγαπημένα μηνύματα των πολιτών στον πενταψήφιο αριθμό ήταν ο αριθμός 6, αφού εκτός από την άθληση περιελάμβανε και τη βόλτα κατοικιδίου ζώου.

Όμως, όπως αποδείχθηκε ο εγκλεισμός για αρκετές εβδομάδες το τελευταίο 12μηνο έχει στρέψει αρκετούς σε άλλου είδους κατοικίδια, αφού αδυνατούν να αναλάβουν την απαιτητική φροντίδα ενός σκύλου.

Ο λόγος για τα κατοικίδια... έντομα ή κατά τη διεθνή τους ονομασία insect pets. Μπορεί για πολλούς να είναι αποκρουστικά, για ορισμένους ωστόσο αποτέλεσε ένα νέο χόμπι μέσα στο lockdown.

Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων ειδών φαίνεται να έχουν γνωρίσει άνθηση μέσα στην καραντίνα. Κυριότεροι λόγοι η λίγη φροντίδα που χρειάζονται, αλλά και το χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για κατοικίδια που μένουν αποκλειστικά στο σπίτι και μέσα στον ειδικό χώρο που απαιτείται για τη διαμονή τους, το terrarium.

Παιδιά με τους γονείς τους για... αράχνες

Ο Ηλίας Λαλάγκας διαθέτει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα πιο ενημερωμένα καταστήματα πώλησης κατοικίδιων εντόμων και αρθρόποδων στην Ελλάδα, ενώ για περισσότερο από επτά χρόνια κάνει εκπομπές στο youtube για το συγκεκριμένο χόμπι που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.



«Γενικότερα υπάρχει ενδιαφέρον για τα κατοικίδια την εποχή του lockdown και ποσοστιαία υπήρξε και αύξηση ενδιαφέροντος και πωλήσεων για insect pets», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Voria.gr.

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «όσο και αν φαίνεται περίεργο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις ταραντούλες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταραντούλα δεν είναι έντομο, αλλά αρθρόποδο, και είναι ένα είδος που δεν πιάνει πολύ χώρο και δεν χρειάζεται πολύ συντήρηση που δεσμεύει τον ιδιοκτήτη της, όπως γίνεται για παράδειγμα με τα παραδοσιακά κατοικίδια.

Πέραν από τις ταραντούλες το ενδιαφέρον του κόσμου εστιάζεται στους μάντεις, ένα έντομο που στους περισσότερους είναι γνωστό ως «αλογάκι της Παναγίας», λόγω της στάσης προσευχής που έχει μόνιμα.



Όσον αφορά τα υδρόβια, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τις γαρίδες, αφού εκτός από σαρακοστιανό έδεσμα για τους περισσότερους, για κάποιους είναι ένα όμορφο κατοικίδιο ζώο για ενυδρείο, όπως τα χρυσόψαρα.

«Αυτό που έχω καταλάβει, είναι ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα είδος κατοικιδίου που θέλει από λίγη έως καθόλου φροντίδα. Παράλληλα τα συγκεκριμένα είδη που κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουν στο terrarium τους μόνιμα δεν μένουν εγκλωβισμένα, όπως μπορεί να συμβεί με ένα θηλαστικό που δεν μπορεί να μένει σε κλειδωμένο σε έναν μικρό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαλάγκας.

Όσο για τις ηλικίες ενδιαφερόμενων για τα συγκεκριμένα είδη, ο ιδιοκτήτης του ιδιαίτερου Pet shop εξηγεί ότι μπορεί να είναι μικρά παιδιά που έρχονται με τους γονείς τους μέχρι και 40άρηδες που αναζητούν ένα καινούργιο χόμπι.

Για όλα τα βαλάντια

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ιδιαίτερου pet shop ενδιαφέρον υπάρχει και για τα κατοικίδια ερπετά, ωστόσο τα συγκεκριμένα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα σε σχέση με τα insect pets.

«Εγώ κάνω video εδώ και επτά χρόνια στο youtube όπου εξηγώ τι ισχύει με το κάθε είδος και τι φροντίδα έχει. Μπορεί με τον καιρό να υπάρχει κόσμος που δείχνει ενδιαφέρον, ωστόσο η πλειοψηφία ακόμα φοβάται», λέει ο Ηλίας Λαλάγκας.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά που κάνουν δημοφιλή τα insect pets στον κόσμο είναι το χαμηλό τους κόστος.

Στις ταραντούλες, για παράδειγμα, που είναι είδος εισαγωγής από εξωτικές χώρες, οι τιμές μπορεί να ξεκινήσουν από περίπου 20 ευρώ για ένα είδος και να φτάσουν μέχρι τα 45 ευρώ.