Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το πιο ξηρό φθινόπωρο της δεκαετίας - Πλήγμα για τη γεωργία

Πολλοί αγρότες δεν μπορούν ακόμη να σπείρουν τα χωράφια τους, ενώ και όσα σπάρθηκαν δεν αναπτύσσονται. Η ανομβρία πλήττει όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει πολλοί αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας η σπορά δεν έχει εξελιχθεί όπως θα ήθελαν.

Φέτος η Θεσσαλονίκη ειδικά διανύει ένα εξαιρετικά ξηρό φθινόπωρο, ίσως το πιο ξηρό φθινόπωρο της τελευταίας δεκαετίας, όπως επισήμανε στη Voria.gr ο Διδάκτορας Μετεωρολογίας του ΑΠΘ στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας.

Οι λίγες ημέρες βροχής, οι αυξημένες θερμοκρασίες και το χαμηλό ύψος υετού έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ειδικά στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Μάλιστα, το φαινόμενο της ανομβρίας δεν πλήττει μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα.

Αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά ακόμη δεν έχουν σπείρει τα χωράφια τους, καλλιέργειες που χρειάζονται το νερό για να αναπτυχθούν μένουν στάσιμες και η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση το σύνολο των καλλιεργητών.

«Η ανομβρία είναι γεγονός. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουμε ένα πολύ ξηρό, ίσως το πιο ξηρό φθινόπωρο, της τελευταίας δεκαετίας. Η σπορά έχει αρχίσει σε πολλές καλλιέργειες. Θα έπρεπε να συνοδεύεται αμέσως από βροχές. Από τη στιγμή που δεν έχουμε βροχοπτώσεις είτε δεν γίνεται σπορά, είτε δεν υπάρχει η απαιτούμενη ανάπτυξη των σπόρων. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα οι βροχοπτώσεις ήταν μειωμένες από 60% έως 80%. Έπεσε δηλαδή το 20% - 40% του νερού, που πέφτει συνήθως αυτό το μήνα. Τον Οκτώβριο η μείωση έφτασε στο 55%. Και χειρότερη είναι η εικόνα για το Νοέμβριο καθώς μέχρι σήμερα οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με το μέσο όρο», τόνισε ο κ. Σιούτας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ο μέσος αριθμός ημερών βροχής το Σεπτέμβριο είναι 7, τον Οκτώβριο 9,3 και τον Νοέμβριο 11.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο φετινός Σεπτέμβριος χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα ξηρός», με τις πρώτες 25 μέρες να μην έχει βρέξει και με μόνο δυο μέρες βροχής στο τέλος του μήνα να δίνουν λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού σε σύγκριση με τον μέσο όρο. Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Οκτώβριο, ενώ χωρίς βροχές είναι και ο Νοέμβριος μέχρι σήμερα.

«Ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η ανομβρία για τη γεωργία έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες και περιμένουμε πρώτο διάστημα Δεκεμβρίου να δούμε κάποιες βροχοπτώσεις. Οι θερμοκρασίες όλο αυτό το διάστημα επίσης κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το μέσο όρο, ειδικά σε Θράκη και Ήπειρο με 3 - 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό και στη Μακεδονία με 1 - 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα», σημείωσε ο κ. Σιούτας.