Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φόβοι για απότομο φρένο στην οικοδομή λόγω των ανατιμήσεων

Ανησυχία επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω του άλματος στο κόστος των οικοδομικών υλικών - Τι λένε εκπρόσωποι του χώρου.

Φόβους για απότομο φρενάρισμα στην κατασκευαστική δραστηριότητα δημιουργεί η εκτόξευση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, που μήνα με το μήνα μοιάζουν να παίρνουν φωτιά. Το κόστος κατασκευής τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχει εκτιναχθεί ακόμη και κατά 20% έως 30%.

Και όλα αυτά την ώρα που είχε αρχίσει να δημιουργείται ένα…μειδίαμα στα χείλη των κατασκευαστών πως κάτι αρχίζει να κινείται στα ανατολικά κυρίως της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε δυο δημοφιλείς, οικιστικά περιοχές, την Καλαμαριά και την Πυλαία, όπου το τελευταίο διάστημα κατασκευάζονται αρκετές οικοδομές, μετά από χρόνια που ο κλάδος έζησε την απόλυτη ανομβρία.

Ανάστατοι εμφανίζονται, πλέον, εκπρόσωποι κατασκευαστικών και τεχνικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας πως αν και το προηγούμενο διάστημα «εκδόθηκαν αρκετές οικοδομικές άδειες, καθώς υπάρχει και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή μέχρι το τέλος του 2022, εντούτοις οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, που δεν φαίνεται να έχουν τέλος, δεν αποκλείεται να βάλουν απότομο φρένο στην ανέγερση νέων οικοδομών».

Όπως λένε, με τις τρέχουσες τιμές το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται ακόμα και 30% ενώ επισημαίνουν πως είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν οι αυξήσεις - φωτιά στα οικοδομικά υλικά. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, σε κάποιες, ελάχιστες περιπτώσεις, να υπάρχουν και επιχειρηματικά κίνητρα, με στόχο την ενίσχυση του τζίρου, που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών.

Η ανοικοδόμηση επέστρεψε…

Σε θετικούς ρυθμούς ανοικοδόμησης κινείται όλη η χώρα, αλλά και η Κεντρική Μακεδονία όπως, αυτό, προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Είναι χαρακτηριστικό πως το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας κατέγραψε αύξηση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κατά 31%, ενίσχυση κατά 55,4% στην επιφάνεια και κατά 46,6% στον όγκο.

Εκτόξευση κατέγραψε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην Κεντρική Μακεδονία τον Απρίλιο, όποτε αυξήθηκαν κατά 106,4% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, περιόδου βέβαια που η χώρα ζούσε στους ρυθμούς του κορωνοϊού.

Εκρηκτική η αύξηση των τιμών και το Σεπτέμβριο

Την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, το Σεπτέμβριο οι τιμές στα οικοδομικά υλικά σημείωσαν άνοδο 5,1%, ενώ ένα μήνα πριν η αύξηση άγγιξε το 4,6%. Τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν ανατιμήσεις και στις 21 επιμέρους κατηγορίες των οικοδομικών υλικών. Οι αυξήσεις έφτασαν έως και το 24,8%, στο πετρέλαιο κίνησης - diesel, ενώ η μικρότερη άνοδος 1,3% εντοπίζεται στο έτοιμο σκυρόδεμα.

Οι υπόλοιπες αυξήσεις παρουσιάζονται στο σίδηρο οπλισμού (17%), στους σωλήνες χαλκού (15,7%), στους χάλκινους αγωγούς (14,3%), στα θερμαντικά σώματα (8,7%), στα τούβλα (6,1%), πλαστικούς σωλήνες (5,8%), στους σωλήνες πλαστικούς, συνθετικού, ινοτσιμέντου (5,2%), στα ανοξείδωτα κιγκλιδώματα (5,2%), στους μηχανισμούς γκαραζόπορτας (4,1%), στους υαλοπίνακες ασφαλείας (3,6%), στα κουφώματα αλουμινίου (3,1%), στις γκαραζόπορτες (2,9%), στις ξύλινες ντουλάπες (2,8%), στις εσωτερικές πόρτες (2,5%), στο πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,5%), στην ξυλεία οικοδομών (2,2%), στο τσιμέντο (2%), στα ξύλινα παράθυρα (1,9%), στις μαρμαρόπλακες (1,9%).