Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το σκουπίδι που βρίσκεται... παντού και κάνει 100 χρόνια να διασπαστεί!(φωτο)

Ο κόσμος χρησιμοποιεί συνέχεια τα μωρομάντηλα χωρίς να γνωρίζει τους σοβαρούς κινδύνους τους για το περιβάλλον - Οι εναλλακτικές για τη χρήση τους

Το κοινό χαρακτηριστικό στα σκουπίδια που εντοπίζονται πεταμένα στη Θεσσαλονίκη είναι το μωρομάντηλο που αποτελεί όμως μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον καθώς κάνει σχεδόν 100 χρόνια να βιοδιασπαστεί!

Αυτό αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr η εθελόντρια της ομάδας Save Your Hood Χριστίνα Δρακοπούλου που απευθύνει έκκληση για περιορισμό στη χρήση του μωρομάντηλου.

«Στη δεύτερη καραντίνα ξεκίνησα να μαζεύω σκουπίδια με το Save Your Hood στη Θεσσαλονίκη. Μαζέψαμε τόνους σκουπίδια από βουνά, ρέματα, θάλασσες, δάση, σε όλο τον αστικό και περιαστικό ιστό της πόλης, από την Μηχανιώνα, την Περαία, τον Κελλάριο Κόλπο, το στρατόπεδο Κόδρα και άλλα μέρη. Αυτό που έβλεπα συνέχεια ήταν πως ενώ τα υπόλοιπα σκουπίδια βρισκόταν ήδη σε κατάσταση αποσύνθεσης, τα μωρομάντηλα ήταν σαν καινούργια, κάτασπρα και πεντακάθαρα», σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr η κ. Δρακοπούλου.

Η εθελόντρια υποστηρίζει ότι η τόσο μεγάλη χρήση του γίνεται καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για πλαστικό μιας χρήσης. «Ο κόσμος το χρησιμοποιεί σαν απλό χαρτί υγείας ή και για να καθαρίζει τα χέρια του και άλλα αντικείμενα, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό», σημειώνει.



Όπως περιγράφει η Χριστίνα Δρακοπούλου το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη στεριά αλλά και στη θάλασσα, καθώς εκεί καταλήγουν τα μωρομάντηλα που πετιούνται στις τουαλέτες των σπιτιών. «Τα μωρομάντηλα στη θάλασσα κάθονται στα βράχια και γίνονται μία μάζα τόσο σκληρή που δεν κόβεται ούτε με... αλυσοπρίονο», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι σημαντικό πρόβλημα στις θαλάσσιες περιοχές είναι και οι μπατονέτες.



«Το ζητούμενο είναι να περιορίσουμε τη χρήση και να αναγκάσουμε τις μεγάλες βιομηχανίες να παράξουν υλικά και αντικείμενα που είναι φιλικά για το περιβάλλον», τονίζει.

«14.000 μωρομάντηλα το δευτερόλεπτο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως»

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Δρακοπούλου, κάθε δευτερόλεπτο χρησιμοποιούνται 14.000 μωρομάντηλα παγκοσμίως και η παραγωγή αυξανόταν κατά 10% κάθε χρόνο προ πανδημίας. Τώρα, τα μεγέθη έχουν αλλάξει προς τα πάνω. Το 2015 παράχθηκαν 2.4 εκατομμύρια τόνοι μωρομάντηλα μόνο στην ΕΕ.

Το πρόβλημα σύμφωνα με την εθελόντρια είναι ότι περιέχει διάφορα είδη πλαστικών, δεν ανακυκλώνεται και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν ως εναλλακτική για το χαρτί υγείας. Τα πλαστικά στο μωρομάντηλο προσφέρουν μεν την ασφάλεια του να μη διαλυθεί κατά τη χρήση, όμως το καθιστούν μιας χρήσης πλαστικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



Εναλλακτικοί τρόποι αντί για μωρομάντηλο

Η ίδια προτείνει κάποιους εναλλακτικούς τρόπους που θα περιορίσουν τη χρήση του μωρομάντηλου.

Συγκεκριμένα:

Reduce:
-Χρησιμοποιείτε λιγότερα μωρομάντηλα

Reuse:
-Χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενα μωρομάντηλα
-Χρησιμοποιείτε πλενόμενες πετσέτες

Refuse:
-Προτιμάτε χαρτί υγείας απλό
-Ψεκάζετε το χαρτί υγείας με νερό ή με βιοδιασπώμενο spray χαρτιού υγείας
-Χρησιμοποιείτε υγρό χαρτί υγείας πλήρως βιοδιασπώμενο (το βρίσκετε στα super market, δίπλα στα χαρτιά υγείας)
-Χρησιμοποιείτε κομποστοποιήσιμα μωρομάντηλα
-Φτιάξτε δικά σας DIY μωρομάντηλα

Και μην ξεχνάτε:
-Ποτέ μας ποτέ μην τα απορρίπτετε στη λεκάνη
-Ποτέ μας ποτέ μην τα απορρίπτετε στη φύση αλλά μόνο στους κάδους

Η ομάδα Save Your Hood είναι εθελοντική ομάδα που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Υπεύθυνος είναι ο κ. Ηρακλής Γεωργαλάς.