Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το ψωμί δίνει τον τόνο των ανατιμήσεων - Αυξήσεις έως 15%

Για ανατιμήσεις επιβίωσης μιλούν αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης - Μεγαλύτερο αγκάθι το ρεύμα μετά τις αυξήσεις τιμών σε αλεύρι, έλαια και βούτυρα

Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για «το ενδεχόμενο σοβαρών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, λόγω των διεθνών συνθηκών» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για «αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των πολιτών, για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών», οι αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού σε αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης είχαν ήδη ξεκινήσει αγγίζοντας το 10 έως 15%.

«Πρόκειται για ανατιμήσεις επιβίωσης» εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», 'Ελσα Κουκουμέρια τονίζοντας πως «οι αυξήσεις στο ρεύμα ήταν το κερασάκι στην τούρτα στη σειρά της ανοδικής πορείας των τιμών σε αλεύρι, έλαια και βούτυρα».

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τα αρτοποιεία, πάντως, παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα, οι αυξήσεις στο οποίο πυροδοτούν σενάρια για λουκέτα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως ο κίνδυνος αυξήσεων έως και 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο, λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας έχει θέσει το κυβερνητικό επιτελείο σε εγρήγορση, προκειμένου να ληφθούν και να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και, κυρίως, τους πιο αδύναμους.
Αυτό φαίνεται να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στον ορίζοντα της κυβέρνησης, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει το αφήγημα της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας να μετατραπεί σε… σημαία ενώ η 85η ΔΕΘ, στο βήμα της οποίας θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πλησιάζει.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στις επερχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες είπε πως «στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά». 

Τι λένε οι αρτοποιοί

«Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η τιμή στο κίτρινο αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 20%, στο λευκό κατά 10%, στα έλαια και στο βούτυρο 30%. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από αλευροβιομηχανίες η τιμή στο αλεύρι, δεν αποκλείεται να αυξηθεί περεταίρω» αναφέρει η κ. Κουκουμέρια σημειώνοντας πως ήδη εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις τιμών στο ψωμί σε αρτοποιία της Θεσσαλονίκης.

Οι ανατιμήσεις στο ψωμί - η μέση τιμή του οποίου στη Θεσσαλονίκη, πριν τις αυξήσεις, ήταν από 80 έως 90 λεπτά - καθορίζονται από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και σε άλλα αρτοσκευάσματα.

«Οι τιμές των προϊόντων καθορίζονται από τους επιχειρηματίες. Επομένως οι αρτοποιοί είναι αυτοί που θα κρίνουν τις ανατιμήσεις» επισημαίνει η κα. Κουκουμέρια υπογραμμίζοντας πως δεν αποκλείεται ένα αρτοποιείο, που πουλά για παράδειγμα σε χαμηλή τιμή τα κουλουράκια να προχωρήσει σε αυξήσεις.

«Κατανοούμε πως ο κόσμος είναι πιεσμένος οικονομικά όμως είναι αδύνατον με όλες αυτές τις αυξήσεις, με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι να μην υπάρξουν ανατιμήσεις. Τα προηγούμενα χρόνια, τις όποιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες δεν τις μετακυλήσαμε στους καταναλωτές. Τώρα όμως δεν μπορούμε να επωμιστούμε αυτό το τσουνάμι αυξήσεων με τις οποίες οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες» σημειώνει ο πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης "Ο Προφήτης Ηλίας" συμπληρώνοντας πως αν τα προηγούμενα είχαν γίνει μεσοσταθμικά αυξήσεις στο ψωμί, ίσως σήμερα το ποσοστό αύξησης να ήταν πχ στο 5%.

Καμπανάκι κινδύνου από το ΒΕΘ

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα γίνεται στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα το ΒΕΘ ζητά τη «λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο, μέσω των αρμοδίων υπουργείων και αρχών, στις υπέρογκες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται. Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου».