Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μετά τις μοβ, τον Θερμαϊκό επισκέφθηκαν και οι γαλάζιες μέδουσες (φωτο+vid)

Όσοι Θεσσαλονικείς έκαναν τη βόλτα τους στην παραλία είδαν πως αρκετές μικρές και μεγάλες γαλάζιες μέδουσες επέπλεαν στα νερά του Θερμαϊκού

Την εμφάνισή τους στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου έκαναν νέοι... επισκέπτες: μετά τις μοβ μέδουσες ήταν η σειρά των γαλάζιων να επισκεφθούν την παραλία της Θεσσαλονίκης. 

Όσοι Θεσσαλονικείς και επισκέπτες έκαναν τη βόλτα τους στην Παραλιακή και κοντοστάθηκαν δίπλα από τη θάλασσα θα είδαν πως αρκετές μικρές και μεγάλες γαλάζιες μέδουσες επέπλεαν, τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών.

Αρκετές ήταν και αυτές που μαζεύτηκαν κοντά στο παλιό λιμάνι στη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά -μακριά από τις παραλίες-, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Γαλάζιες μέδουσες: Πώς είναι και τι πρέπει να κάνουμε αν μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και τη φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Πάντως, όπως αναφέρεται οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής.

Ενεργοποίηση του JellyReport για εβδομαδιαία ενημέρωση

Το JellyReport θα εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Για σωστή ενημέρωση οι πολίτες καλούνται να ανεβάζουν τις καταγραφές τους στο iNaturalist μέσω της ιστοσελίδας: https://www.inaturalist.org/observations/upload  ή την αντίστοιχη εφαρμογή «iNaturalist» που υπάρχει για κινητά android και ios.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η συστηματική άρνηση μερικών πολιτών να νοιάζονται προσωπικά μόνο για τα δικά τους μπάνια και να μην αφιερώνουν 1-2 λεπτά για να βάλουν τις καταγραφές μεδουσών στο iNaturalist δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα έλλειψης σωστής ενημέρωσης για το σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί μέδουσες, τι είδη μεδουσών και τις πληθυσμιακές τους εξάρσεις αν υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή.