Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τρικάκια και συνθήματα με σπρέι από αντιεξουσιαστές σε ΔΟΥ (φωτο)

Οι αντιεξουαστές, που όπως ανέφεραν είναι μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρήθηκαν για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Συμβολικές παρεμβάσεις με τρικάκια και σπρέι πραγματοποίησαν το πρώι της Πέμπτης αντιεξουασιαστές σε υποκαταστήματα της ΔΟΥ στη Θεσσαλονίκη.

Οι αντιεξουαστές, που όπως ανέφεραν είναι μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρήθηκαν για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την προστασία της α΄κατοικίας.

«Η στέγαση είναι αναφαίρετη κοινωνική ανάγκη για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε ανθρώπου», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους.



Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

Την Πέμπτη 5/11 το πρωί πραγματοποιήσαμε συμβολικές παρεμβάσεις με σπρέι και τρικάκια σε υποκαταστήματα της ΔΟΥ στη Θεσσαλονίκη (Α’ ΔΟΥ κτήριο 2, Δ’ ΔΟΥ κτήριο 2, Ε’ ΔΟΥ, Ζ’ ΔΟΥ).
Να υπερασπιστούμε την πρώτη κατοικία από τις αρπακτικές μεθοδεύσεις του νέου πτωχευτικού κώδικα.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που έχει επιτείνει την τρέχουσα δομική κρίση του καπιταλισμού. Αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται είναι η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη της εργατικής τάξης, η οποία βυθίζεται πλατύτερα και ταχύτερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και η συνεχής προλεταριοποίηση τμήματος των μέχρι πρότινος μεσαίων στρωμάτων. Σε αυτή τη συνθήκη το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, η κυβέρνηση, έσπευσε να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και υπερεθνικό. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι η ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα με τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας». Πρόκειται για ένα ζήτημα που κατέχει κομβικό ρόλο στις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το κεφάλαιο, προκειμένου να προωθήσει την κερδοφορία του, στέλνοντας στα λαϊκά στρώματα τον λογαριασμό της νέας καπιταλιστικής κρίσης.
Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», τη δυνατότητα δηλαδή να κηρύσσουν χρεοκοπία. Με αυτόν τον τρόπο το κράτος και το κεφάλαιο μπορούν με κάθε νομιμοποίηση να βάζουν χέρι στην πρώτη κατοικία αλλά και σε κάθε είδους περιουσία. Με αυτήν τη ρύθμιση εξισώνονται ως προς τις συνέπειες με τις επιχειρήσεις ο άνεργος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος. Βέβαια, για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπονται εργαλεία διάσωσης της λειτουργίας αλλά και του κεφαλαίου τους. Αυτό που ουσιαστικά προβλέπεται από τον πτωχευτικό κώδικα είναι η ρευστοποίηση της περιουσίας, προκειμένου να μπορέσει ο ιδιώτης να απαλλαγεί ή να μειώσει το χρέος του. Αυτό γίνεται στη βάση ότι θα μπορέσει να επανέλθει στην οικονομική του δραστηριότητα μετά το κούρεμα του χρέους. Κάτι τέτοιο σαφώς δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς μετά την κήρυξη της πτώχευσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο οφειλέτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ποσά που καλύπτουν οριακά τις καθημερινές του ανάγκες. Οποιοδήποτε άλλο εισόδημα θα πηγαίνει απευθείας στις τράπεζες και τους πιστωτές.
Οι δανειολήπτες που θα αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο θα χάνουν ουσιαστικά το ίδιο τους το σπίτι. Την κυριότητα θα αναλαμβάνει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα αποφασίζει, αν θα επιτρέπει στον πρώην κάτοχο του σπιτιού να συνεχίσει να διαμένει σ΄ αυτό επί πληρωμή ενοικίου. Μετά από 12 χρόνια θα δίνεται η ευκαιρία στον πτωχευμένο να αγοράσει το σπίτι του, χωρίς, όμως, να προσμετρώνται τα χρήματα που έχει πληρώσει σε δάνεια και ενοίκια. Η αξία του ακινήτουθα είναι σε τιμή που θα ορίζει η ίδια η αγορά και το κεφάλαιο. Η τράπεζα θα έχει το ελεύθερο να καταγγείλει τη σύμβαση και να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που ο πρώην ιδιοκτήτης δεν καταβάλει έγκαιρα 3 στη σειρά μηνιαία μισθώματα. Αυτό φυσικά θα πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα ενός μήνα. Διαδικασίες fast-track, δηλαδή, που πρόκειται να ξεσπιτώσουν φτωχούς ανθρώπους.  Παράλληλα, προβλέπεται η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σε περίπτωση που δε θα είναι επιτυχής ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται το αργότερο μετά από 10 εργάσιμες μέρες, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς θα μειώνεται στο 1/2 της αρχικής τιμής και εν συνεχεία στο 1/3 σε περίπτωση και νέας επανάληψης.  Σε πτωχευμένους θα μετατραπούν και οι εγγυητές που θεωρούνται συνυπεύθυνοι για την οφειλή του δανείου και την εξόφλησή του.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο πέρα από τα επιχειρηματικά χρέη εντάσσονται και οι οφειλές ιδιωτών σε τράπεζες, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κρατικοί μηχανισμοί και τράπεζες θα κινούν διαδικασίες αποπληρωμής εντός 30 ημερών. Ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει μια λίστα με τα περιουσιακά του στοιχεία, αφού θα πρέπει να ρευστοποιηθούν το συντομότερο. Ο πτωχευτικός κώδικας προβλέπει ακύρωση όλων των υποθέσεων που είχαν προσφύγει σε παλαιότερους νόμους περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και δεν έχουν τελεσιδικήσει. Οι πιστωτές θα μπορούν να δρομολογήσουν την πτώχευση του οφειλέτη, με το κριτήριο ότι αυτός δεν καταβάλει το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του επί έξι μήνες για μη εξυπηρετούμενες οφειλές άνω των 30.000 ευρώ. Αν το ποσό είναι 100.000 ευρώ και πάνω, τότε αυτό λογίζεται ως ποινικό αδίκημα και ο οφειλέτης θα οδηγείται σε φυλάκιση. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση άφησε εντελώς ξεκρέμαστο το δημόσιο σύστημα υγείας, με ανεπαρκές υγειονομικό προσωπικό και ελλιπέστατες κλίνες ΜΕΘ. Έδινε, όμως, πακτωλούς χρημάτων στα δημοσιογραφικά της φερέφωνα, για να υποστηρίξουν με κάθε μέσο την αστυνομική διαχείριση της πανδημίας, που ήταν εν προκειμένω η στρατηγική του κράτους. Αυτοί που μας λένε να μείνουμε στο σπίτι είναι οι ίδιοι που μεθοδεύουν την αρπαγή της πρώτης κατοικίας των φτωχών νοικοκυριών, για να συσσωρεύσουν κεφάλαιο οι τράπεζες.
Ο υπέρμετρος δανεισμός και οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι τα απότοκα του παρασιτικού χαρακτήρα που έχει ο σύγχρονος καπιταλισμός και της εντεινόμενης φτωχοποίησης της κοινωνικής βάσης ως συνέπεια της όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων. Πάγια στρατηγική όλων των αστικών κυβερνήσεων είναι η οικονομική ενίσχυση των τραπεζών ως κεντρικού παράγοντα της καπιταλιστικής οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία αποσκοπεί να ολοκληρώσει την επίθεση στην πρώτη κατοικία, την οποία ξεκίνησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είναι η “αριστερά” του κεφαλαίου, είναι το κόμμα που απονέκρωσε και ενσωμάτωσε τις ταξικές αντιστάσεις, για να περάσει σωρεία αντικοινωνικών και αντεργατικών μέτρων με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για το κεφάλαιο. Τα παραμύθια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί δήθεν υπεράσπισης της πρώτης κατοικίας από μέρους του είναι θρασύτατη προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους και για εκείνους που έφαγαν ξύλο και χημικά από τους μπάτσους έξω από τα δικαστήρια όπου πραγματοποιούνταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όταν κυβερνούσε ο Τσίπρας. Το κράτος έχει συνέχεια και εξυπηρετεί απαρέγκλιτα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Αυτός που καλείται να σηκώσει το βάρος της υγειονομικής και καπιταλιστικής κρίσης υπό τη σφοδρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για ακόμη μια φορά είναι η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη έχει, όμως, ασύγκριτη δύναμη στα χέρια της, διότι σε αυτήν στηρίζεται ολόκληρος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, στην εκμετάλλευση της εργατικής της δύναμης. Μένει μόνο να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της εργασίας την κοινότητα των ταξικών του συμφερόντων και τη χειραφετική δυναμική που μπορεί να απελευθερώσει στηριζόμενος στις συλλογικές του δυνάμεις, την αυτοοργάνωση και την αλληλοβοήθεια, ώστε να μετασχηματίσει τις υπάρχουσες κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις και να θέσει τέλος στην εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.
Οι αλυσίδες είναι στα χέρια μας και τις σέρνουμε καθημερινά. Είναι οι μισθοί πείνας, η απορρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, η υποτίμηση της εργασίας και η υπονόμευση των συνθηκών της ζωής μας, η αδυναμία μας να καλύψουμε βασικές ανάγκες, η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, η ασυδοσία και η εκδικητικότητα των αφεντικών και των πολιτικών τους αντιπροσώπων στους κυβερνητικούς θώκους του κρατικού μηχανισμού, η καταστολή, οι διώξεις και οι φυλακίσεις όσων αγωνίζονται. Δεν έχουμε να χάσουμε, λοιπόν, τίποτα, παρά μόνο τις αλυσίδες μας, μιας και είμαστε αυτοί που βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας, αυτοί στους οποίους οι κατέχοντες την οικονομική και πολιτική εξουσία αποστερούν μέσω της θεσμικής βίας τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή που θα καθιστά δυνατή την ικανοποίηση των συλλογικών ανθρώπινων αναγκών και την ολιστική αυτοπραγμάτωση του κάθε ατόμου.
Να βάλουμε φρένο στα σχέδια κράτους-κεφαλαίου. Να μην επιτρέψουμε την αρπαγή των σπιτιών μας. Να οργανώσουμε την προλεταριακή αυτοάμυνα και αντεπίθεση.
Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤH ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19 ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ