Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πόσο κοστίζουν τα δημοφιλή εδέσματα

Τι επιλέγουν οι Θεσσαλονικείς λόγω της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά - Τι λένε εκπρόσωποι της αγοράς για τα φετινά Χριστούγεννα, τι περιμένουν

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν φέτος οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς πολλά από τα αγαπημένα εδέσματα έχουν τραβήξει την ανηφόρα δημιουργώντας προβληματισμό στους Θεσσαλονικείς που αναρωτιούνται πως θα τα βγάλουν πέρα με το κύμα ακρίβειας.

Η κορυφή του παγόβουνου είναι η εκτόξευση της ενέργειας που έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές για τις όποιες αγορές, με τους επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων και του λιανεμπορίου να σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς στην πλειονότητα τους αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και το κόστος του ξέφρενου ράλι σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, η μέση τιμή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 5%.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια προϊόντα, τα πλέον δημοφιλή, που βασίζονται στις ακριβές, πλέον, πρώτες ύλες (στη συγκεκριμένη περίπτωση στο βούτυρο και το αλεύρι) με την τιμή τους ανά κιλό να έχει αυξηθεί έως και 10%. Ο λόγος για τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και την βασιλόπιτα που τις ημέρες των εορτών έχουν την τιμητική τους.

Υψηλότερα, ωστόσο, έχει εκτοξευτεί η τιμή των αμνοεριφίων, αγγίζοντας το 15%, λόγω της έλλειψης, όπως λένε εκπρόσωποι των κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης, ελληνικών αμνοεριφίων.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτό οι καταναλωτές στρέφονται σε παραδοσιακές αλλά οικονομικότερες λύσεις όπως είναι το χοιρινό, με την τιμή του σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Νίκο Μπαλαμπανίδη, να έχει παραμείνει στα περσινά επίπεδα.

Όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr, o κ. Μπαλαμπανίδης «η κίνηση στα κρεοπωλεία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή με παραγγελίες, ενώ η κορύφωση αναμένεται την παραμονή και την προπαραμονή των Χριστουγέννων. Το 70% των πελατών επιλέγει παρασκευάσματα κρεάτων, πχ. κλέφτικο, εξοχικό που βασίζονται σε άριστες πρώτες ύλες και μαγειρεύονται γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπανίδη εκτός από την τιμή των αμονεριφίων που έχει αυξηθεί, αύξηση έως 5% καταγράφεται και στο μοσχάρι.

«Το μόνο καλό που έκανε ο κορωνοϊός είναι πως ο καταναλωτής ήρθε στα κρεοπωλεία της γειτονιάς και γνώρισε τα ποιοτικά προϊόντα που πωλούν» σημειώνει ο κ. Μπαλαμπανίδης εκτιμώντας πως ο τζίρος των Χριστουγέννων θα είναι κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός πως πέρυσι υπήρξε μεγαλύτερη κατανάλωση καθώς λόγω του lockdown, οι Θεσσαλονικείς είχαν εντρυφήσει στην …κατ´ οίκον μαγειρική.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης « πολλοί είναι αυτοί που για τις ημέρες των εορτών, που θα τις περάσουν στα χωριά τους, προμηθεύονται κρέας από κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης».

Γεμάτα με λιχουδιές τα ζαχαροπλαστεία

Ετοιμοπόλεμα για να ικανοποιήσουν και τους πιο…απαιτητικούς ουρανίσκους είναι τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, που έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και αναμένουν την κίνηση να αυξάνεται σταδιακά από σήμερα και να κορυφώνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα.

Οι τιμές των γλυκισμάτων είναι επόμενο να επηρεαστούν καθώς όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β´ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Μάριος Παπαδόπουλος «η τιμή στα βούτυρα έχει αυξηθεί κατά 30 έως 35%, οι ξηροί καρποί κατά 10 έως 15%, ενώ η τιμή του ενεργειακού κόστους που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι έχει αυξηθεί κατά 80 έως 90%».

Κατά μέσο όρο οι τιμές σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα έχουν αυξηθεί κατά 8% έως 10%, ωστόσο δεν λείπουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις που ζαχαροπλαστεία δεν προσχώρησαν σε ανατιμήσεις στα προϊόντα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή των απλών μελομακάρονων κυμαίνεται από 10 έως 12 ευρώ, ενώ των κουραμπιέδων από 11 έως 15 ευρώ το κιλό.

Οπαδοί των μελομακάρονων και λιγότερο των κουραμπιέδων είναι οι Θεσσαλονικείς όπως λέει η Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» υπογραμμίζοντας πως η περσινή χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική από τη φετινή καθώς οι Θεσσαλονικείς το 2020 λόγω της καραντίνας έριχναν το βάρος των αγορών τους στα τρόφιμα δεδομένου πως όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά.

«Φέτος ο προϋπολογισμός των εορτών είναι διαφορετικά μοιρασμένος» υπογραμμίζει η κα. Κουκουμέρια επισημαίνοντας πως το κόστος σε όλα τα είδη έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες ιδιαίτερα ανήσυχους για το τι μέλλει γενέσθαι. Όπως σημειώνει η πρόεδρος των αρτοποιών τον Γενάρη αναμένεται και νέα αύξηση στις τιμές των αλεύρων την ώρα μάλιστα που έχουν προηγηθεί άλλες δυο με τη συνολική επιβάρυνση για τους αρτοποιούς να αγγίζει το 40%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είχαν οδηγήσει και σε ανατίμηση κατά 10 έως 15% στο ψωμί.

Λύση στις ανατιμήσεις στο ψωμί θα μπορούσε να αποτελέσει σύμφωνα με την κα. Κουκουμέρια η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ποσοστό αντίστοιχο με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται πως στη χώρα μας είναι στο 13%.