Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν από αύριο εστιατόρια,καφέ μπαρ-Φόβοι για τσουνάμι λουκέτων

Εκπρόσωποι του κλάδου φοβούνται πως πολλές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ξανανοίξουν μετά και το δεύτερο lockdown – Ζητούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Κλείνουν από αύριο τα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού από τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Διαβάστε σχετικά: Στο κόκκινο από αύριο η Θεσσαλονίκη - Από Δευτέρα η απαγόρευση στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με τα μέτρα του χάρτη υγειονομικής ασφαλείας για τον κορωνοϊό, κλειστά θα παραμείνουν εστιατόρια, καφέ και κυλικεία, από τα οποία όμως εξαιρούνται τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία εκπαιδευτικών δομών. Ακόμη επιτρέπεται η λειτουργία μόνο με καθεστώς take away και delivery.

Άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν πως το νέο lockdown θα φέρει τσουνάμι λουκέτων στον χώρο της καφεστίασης στη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί μέχρι πρότινος η πόλη να χαρακτηριζόταν ως παράδειγμα που τα…έβαλε με τον κορωνοϊό και πέτυχε, ωστόσο όλα καταδεικνύουν πως η μάχη ήταν άνιση με συνέπεια να περάσει στο κόκκινο, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική ζωή της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης αν και αναγνωρίζουν πως προηγείται η ανθρώπινη υγεία εντούτοις εμφανίζονται πλήρως ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα του κλάδου τους. Παράλληλα είναι δυσαρεστημένοι, από την εξέλιξη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους τήρησε και τηρεί, όπως λένε, όλα τα πρωτόκολα για τη δημόσια υγεία που τους ζητήθηκαν από την πολιτεία.

«Θα μπορούσαμε να λειτουργούμε μέχρι τις 21.00 το βράδυ και χωρίς μουσική» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr o ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι ανήσυχοι για το πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους μετά και το νέο κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Την ίδια ώρα σε αναστολή συμβάσεων εργασίας θα περάσουν χιλιάδες εςργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι, παράλληλα, θα αγωνιούν αν την ημέρα που θα αρθεί το lockdown, θα συνεχίσουν να έχουν εργασία, ή όχι.

Απαιτούνται γενναία μέτρα

«Από τη στιγμή που λαμβάνονται μέτρα σε μία προσπάθεια για την αναχαίτηση του κορωνοϊού θα πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα, γενναία αντίμετρα για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από τον κορωνοϊό» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης προτείνοντας την πλήρη κάλυψη του ενοικίου από την πολιτεία, τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης και την αναστολή των υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ.