Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Βαλκάνια και ψηφιακός μετασχηματισμός στο 4ο Balkan Forum

Οι εξελίξεις γύρω από τον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης και πώς μπορεί να γίνει όχημα για συνεργασία στα Βαλκάνια το θέμα του φετινού Balkan Forum.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και το πώς αυτές επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, του δημόσιους φορείς και την επιστημονική κοινότητα πρόκειται να απασχολήσουν τις εργασίες του 4ου Balkan Forum που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) στη Θεσσαλονίκη με τίτλο Ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτυώσεις, συνεργασίες και  συγκλίσεις στα Βαλκάνια.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε σημερινή συνέντευξη τύπου, στόχος του φετινού Balkan Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου δια ζώσης στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ, αλλά και σε ψηφιακά μέσω youtube,  είναι η αποτύπωση του υφιστάμενου επιπέδου του  τεχνολογικού οικοσυστήματος  στα Βαλκάνια  με στόχο την ανάπτυξη δικτυώσεων και συνεργασιών για τη βελτίωσή του οδηγώντας σε μια νέα ψηφιακή εποχή.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να γίνουμε μεταφορέας της ευρωπαϊκής γνώσης του ψηφιαμού μετασχηματισμού προς τους γείτονές μας», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ενώ όπως τόνισε αυτό βάζει τις βάσεις ώστε η Ελλάδα και οι γείτονές της να οδηγηθούν στη νέα εποχή.

Παράλληλα ο κ. Καλαφάτης δεν παρέλειψε να επισημάνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τους ρυθμούς της να μην μειώνονται ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ούτε και τώρα που διάγουμε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

«Οι υπηρεσίες που παρέχει ο δημόσιος τομέας από 500 έχουν φτάσει τις 1.500, ενώ οι αξίες των ηλεκτρονικών συναλλαγών από 9 εκατ. έφτασαν τα 566 εκατ.», είπε ο υφυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φόρουμ θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις συγκλίσεις και τις δικτυώσεις στα Βαλκάνια  των επιχειρηματικών φορέων, η δεύτερη των δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων και η τρίτη των επιστημονικών φορέων.

Συμμετοχές από όλα τα Βαλκάνια

Συμμετέχοντες του Forum θα είναι εκπρόσωποι φορέων από τις  βαλκανικές χώρες (μέλη ή μη μέλη της Ε.Ε.), όπως Επιμελητήρια, Φορείς Εκπροσώπησης Επιχειρήσεων, Διμερή Επιμελητήρια, φορείς ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων, Ερευνητικοί Φορείς, Τεχνολογικοί Πάροχοι, Επενδυτικοί Όμιλοι, Οργανισμοί Λιμένων, Οργανισμοί Σιδηροδρόμων, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, Πάροχοι logistics και μεταφορών, Ενεργειακοί Πάροχοι, Οργανισμοί κατασκευής και διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων – Ενεργειακών Αγωγών, Τράπεζες, και αρμόδιοι Δημόσιοι Φορείς και Υπουργεία.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ο Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και συντονιστής της πρώτης ενότητας που αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως η χώρα μας μπορεί να είναι πίσω σε τομείς όπως αυτός του clouding, ωστόσο ανέφερε την αξιοσημείωτη άνοδο των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών που άγγιξε το 20% και ξεπερνά μάλιστα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ και συντονιστής της  δεύτερης ενότητας που αφορά τον Δημόσιο Τομέα, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που έχει γίνει στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, που όπως τόνισε δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία αλλά και οργανωτική δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Τέλος, ο Σπύρος Ιγνατιάδης που συντονίζει την τρίτη και τελευταία ενότητα που αφορά τους επιστημονικούς φορείς, επισήμανε την παρουσία ιδιαίτερα αξιόλογων προσώπων της επιστημονικής κοινότητας των Βαλκανίων στο φετινό φόρουμ, που θα παρουσιάσουν επιτυχημένες πρακτικές που έχουν εφαρμόσει.