Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξεχειλίζουν οι κάδοι σε στενά της 5ης Δημοτικής Κοινότητας τα Σαββατοκύριακα

Κάτοικοι του 5ου δημοτικού διαμερίσματος καταγγέλλουν ελλιπή αποκομιδή απορριμμάτων τα Σαββατοκύριακα - Τι λέει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Αγανακτισμένοι είναι οι πολίτες στην 5η δημοτική Κοινότητα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη από την συσσώρευση σκουπιδιών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για ελλιπή αποκομιδή των απορριμμάτων με αποτέλεσμα δρόμοι όπως η Πιττακού, η Κ. Βόγα, και άλλοι μικρότεροι, ανάμεσα στις κεντρικές αρτηρίες της Β. Όλγας και της Ανθέων, να ζέχνουν από δυσωδία.

Κάτοικος της περιοχής αναφέρει στη Voria.gr ότι η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία καθώς ανάμεσα στους ξέχειλους κάδους οι οποίοι αποτελούν από μόνοι τους υγειονομικές βόμβες, κυκλοφορούν και αρουραίοι.

Σύμφωνα με τους περιοίκους το πρόβλημα εντάθηκε το τελευταίο εξάμηνο ωστόσο, όπως λένε, οι συνεχείς εκκλήσεις τους έγγραφες και προφορικές προς τους υπεύθυνους της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, έπεσαν στον κάλαθο των αχρηστών. 



Τι απαντά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, παραδέχεται στη Voria.gr, ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά μόνο στη μπλε γραμμή που είναι της ανακύκλωσης και όχι στους πράσινους κάδους που είναι για τα απορρίμματα: «Δεν έχουμε πρόβλημα στους πράσινους κάδους, δεν έχουμε θέμα, η πράσινη γραμμή ακόμη και Κυριακή μεσάνυχτα να είναι, λειτουργεί, βγαίνει το απορριμματοφόρο γεμίζει τα μεταφέρει στο ΣΜΑ στο Φοίνικα και επιστρέφει, τα παιδιά της καθαριότητας το κάνουν αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχει μια αύξηση κατά 60 τόνους κάθε Σαββατοκύριακο, στην εναπόθεση υλικών ανακύκλωσης, και όπως λέει η υπηρεσία προσανατολίζεται στο να προσθέσει ένα δεύτερο απορριμματοφόρο το οποίο θα προχωρά στην αποκομιδή και τις Κυριακές. «Έχει δίκιο ο κόσμος, θα ενισχύσουμε τα δρομολόγια, θα προσθέσουμε δεύτερο αυτοκίνητο και θα το ρυθμίσουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο» σημειώνει.

Ο κ. Ζεϊμπέκης επισημαίνει πως ο δήμος μπορεί να κάνει και πέντε δρομολόγια αλλά τα ΚΔΑΥ κλείνουν το Σάββατο το μεσημέρι και ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα στις 5 το πρωί. «Η καθαριότητα δουλεύει 7 ημέρες της εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο αλλά τα ΚΔΑΥ είναι ιδιωτικά και κλείνουνε, τους πράσινους κάδους μπορούμε και τους αδειάζουμε γιατί έχουμε και το ΣΜΑ το δικό μας, αλλά στην ανακύκλωση που κλείνει, δεν έχουμε που να τα αδειάσουμε, για αυτό δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόγραμμα παραπάνω, ενώ τις καθημερινές το αυτοκίνητο μπορεί να κάνει 3-4 δρομολόγια την ημέρα».

Αναφορικά με τα ογκώδη αναφέρει ότι η υπηρεσία καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια σε όλα τα διαμερίσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο σε μια ημέρα προ ημερών στην 5η κοινότητα, συλλέχθηκαν πάνω από 80 τόνοι. «Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή, δεν είναι στην ευθύνη του δήμου να κουβαλάει τα υλικά από τις ανακαινίσεις του καθενός, αν τα αφήσουμε εκεί δεν θα μας κατηγορήσει κανένας γιατί δεν τα παίρνουμε, αλλά δεν το κάνουμε, γιατί θέλουμε την πόλη καθαρή», τονίζει.

Δίνοντας τη γενικότερη εικόνα επισημαίνει: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι βρόμικη, ογκώδη έχει η πόλη, δεν έχει σκουπίδια στο δρόμο, τώρα αν στους 15.000 κάδους είναι και 20-30 γεμάτοι, αυτό διορθώνεται. Δεν είμαστε μάγοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε με το προσωπικό που έχουμε στη διάθεσή μας, βρισκόμαστε και σε συνθήκες πανδημίας, κάποιοι θα νοσήσουν ή θα είναι επαφή θετικού κρούσματος με συνέπεια να απουσιάζουν τις προβλεπόμενες ημέρες. Θα θέλαμε να έχουμε τουλάχιστον 300 άτομα παραπάνω για το 2022, μιας και μέχρι τέλη του έτους θα φύγουν 100 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης. Έχουμε σχέδιο, έχουμε μια ακολουθία και αναπροσαρμόζουμε το πλάνο μας ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται» καταλήγει.