Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις στο κέντρο για το φόρουμ της ΔΕΘ (vid)

Στον χορό των κινητοποιήσεων η Θεσσαλονίκη με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

από Κάτια Γερακαρίτου, Αλεξία Καλαϊτζή και Αρετή Τασούλα

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Θεσσαλονίκη καθώς σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί σύλλογοι, αλλά και περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις διαδήλωσαν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που διεξάγεται αντί της ΔΕΘ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται προς το συνεδριακό κέντρο.

Συγκεκριμένα, πορεία πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ, η οποία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου. Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των, ΕΔΟΘ, ΠΟΕΔΗΝ, φοιτητικά κινήματα καθώς και οι ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΕΕΡΦΑ, ΟΓΔΕ και ΛΑΕ.



Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παίδας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης προσωπικού ειδικά στους τομείς της υγείας και της παιδείας. «Τα προβλήματα στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν και είναι πολύ οξυμένα. Η πανδημία ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του δημοσίου. Ζητούμε να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις», τόνισε.

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στο σημείο όπου ενώθηκαν μαζί με την πορεία της ΑΔΕΔΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις.

Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ομιλίες συνδικάτων σε βήμα που τοποθετήθηκε μπροστά από το κτήριο της ΧΑΝΘ για φλέγοντα ζητήματα της πόλης και στη συνέχεια συνεχίστηκε η πορεία επί της οδού Εγνατίας, καταλήγοντας στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδωσε το «παρών» και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα κόμματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσούμπας.



Πορείες πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι και μερίδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που κατευθύνθηκαν προς το Βελλίδειο. Μέλη των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο και στο ύψος της Καμάρας ενώθηκαν με μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και κοινωνικών οργανώσεων.



Παράλληλα, στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, οι οποίοι μαζί με το δεύτερο μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εκπαιδευτικών συλλόγων και άλλων οργανώσεων ξεκίνησαν πορεία προς το Βελλίδειο, καταλήγοντας και πάλι στην Καμάρα.

Μετά το πέρας της κινητοποίησης, άτομα από την ουρά της πορείας άναψαν δύο φωτιές σε σκουπίδια μπροστά από την Καμάρα, οι οποίες έσβησαν μετά από λίγη ώρα.

Τέλος, πορεία πραγματοποίησαν και τα μελη του κόμματος του Ηλία Κασιδιαρη. Είχε προηγηθεί ομιλία του στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Την πορεία σταμάτησε φραγμός της αστυνομίας επι της οδού Ν. Γερμανού.

Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν προς το Βελλίδειο, πέραν των δρόμων όπου διεξάγονται οι πορείες, ενώ η αστυνομική επιχείρηση συντονίστηκε από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.