Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην επέκταση της Θέρμης

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στην περιοχή επέκτασης της Θέρμης- Τι αναφέρει ο δήμαρχος

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στην περιοχή επέκτασης της Θέρμης

Στην έναρξη των εργασιών βρέθηκε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Θέρμης με επικεφαλής τη διευθύντρια της υπηρεσίας Πάττυ Πασχαλίδου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα τα οποία υλοποιεί ο δήμος Θέρμης σε μια περιοχή η οποία ανοικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο προϋπολογισμός του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων τμήματος επέκτασης Θέρμης» έχει προϋπολογισμό 3.550.000,00€ και χρόνο παράδοσης τους δέκα μήνες.

Το έργο το οποίο αποτελεί την Α΄ φάση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό να εξυπηρετήσει σημαντικό τμήμα της περιοχής επέκτασης Θέρμης περιλαμβάνει:
⦁    την κατασκευή κύριων αποχετευτικών αγωγών συνολικού μήκους 1,59 km
⦁    την κατασκευή βασικών συλλεκτήρων συνολικού μήκους 5,82 km
⦁    την κατασκευή δευτερευόντων αγωγών συνολικού μήκους 4,43 km
⦁    την κατασκευή τριτευόντων και λοιπών αγωγών συνολικού μήκους 2,56 km
⦁    την κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας μήκους 24 μέτρων, από την οποία αναρτάται ο κύριος αποχετευτικός αγωγός Φ79.73-Φ79
⦁    την τοποθέτηση 412 φρεατίων
⦁    την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή

Οι αγωγοί του συστήματος αποχέτευσης ακαθάρτων ακολουθούν κατά βάση το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα οικόπεδα που προκύπτουν από την τακτοποίηση της εγκεκριμένης πράξης εφαρμογής. Στη θέση της διασταύρωσης του κύριου αποχετευτικού αγωγού με το ρέμα, η διέλευση του αγωγού γίνεται με την ανάρτησή του σε μεταλλική κατασκευή, η οποία θα χρησιμοποιείται και ως πεζογέφυρα.



Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «μετά τα τρία μεγάλα έργα ύδρευσης, προϋπολογισμού περίπου 17 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και που εξασφαλίζουν επάρκεια νερού στον παλιό οικισμό της Θέρμης, καθώς και στην περιοχή της επέκτασης, αλλά και τη δυνατότητα αποθήκευσης νερού, ξεκίνησε τώρα και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του δήμου καθώς οι περιοχές της επέκτασης δεν μπορούν να ενταχθούν στα ισχύοντα προγράμματα χρηματοδότησης. Το έργο αφορά την κατασκευή του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης ο οποίος θα συνδεθεί και με τη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) η οποία επίσης έχει ανάδοχο και ξεκίνησε να κατασκευάζεται με προϋπολογισμό 9,2 εκατ. ευρώ. Αφορά, παράλληλα και όλα τα εσωτερικά δίκτυα, στο σύνολο του τμήματος της επέκτασης το οποίο βρίσκεται κάτω από το δρόμο Θέρμης -Χαριλάου, καθώς και σε τμήματα της επέκτασης που είναι πάνω από αυτόν το δρόμο. Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες και τις επιπτώσεις στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης από την πανδημία, ο δήμος Θέρμης κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει τις αναγκαίες υποδομές».