Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας Ελλήνων της Μ. Ασίας

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

«Η μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής -μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές του Ελληνισμού- οδηγεί τη σκέψη μας στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί, στην Ερυθραία, στο Αδραμύττιο, στο Δικελί, στην Πέργαμο, στη Φώκαια. Ζωντανεύει μνήμες από σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς. Τονώνει όμως ταυτόχρονα τη βούληση μας να κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, με τόλμη και εθνική αυτοπεποίθηση για να υπερασπισθούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας. Στα εθνικά μας θέματα έχουμε χαράξει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αυτή είναι απόφαση, αυτή η πολιτική μας», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

«Γύρω στο 1922 περίπου 1.700.000 Έλληνες υπήρχαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, 730.000 στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη, 350.000 στον Πόντο και 70.000 στα Άδανα. Όλος αυτός ήταν ο ακμαίος πληθυσμός αυτών των περιοχών, που στις μαύρες εκείνες μέρες του ΄22 ουσιαστικά είτε σφαγιάστηκε είτε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις μητέρες πατρίδες. Από τη μία πλευρά ο ερχομός τους εδώ βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Από την άλλη δεν παύουμε ούτε μία ημέρα να θυμόμαστε, να τιμούμε όλους αυτούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες, σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν κι άφησαν πίσω κενό ένα κομμάτι που ήταν τόσο σημαντικό στην πορεία των χιλιάδων ετών του ελληνισμού. Τιμούμε και σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά συγχρόνως δεν ξεχνούμε», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.