Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένταση στη συγκέντρωση των υγειονομικών - Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αψιμαχίες σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και υγειονομικών που ήθελαν να καταθέσουν υπόμνημα για άρση των διώξεων σε βάρος συναδέλφων τους

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στη συγκέντρωση που πραγματαποίησαν υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις συνδικαλιστών συναδέλφων τους.

Οι υγειονομικοί με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ζήτησαν να ανεβούν στα γραφεία της ΥΠΕ, προκειμένου να παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, με κυρίαρχο την παύση της ποινικής δίωξης του προέδρου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, Σίμου Φωστηρόπουλου και της πειθαρχικής δίωξης της πρώην προέδρου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Έδεσσας, Ελένης Σταυρουλάκη. Ωστόσο, αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του κτηρίου δεν τους επέτρεπαν να μπουν, ενώ για αρκετή ώρα επικράτησαν αψιμαχίες ως προς τον αριθμό της αντιπροσωπείας στους οποίους θα δινόνταν η δυνατότητα να εισέλθουν, με τους υγειονομικούς να διαμαρτύρονται και τον επικεφαλής της αστυνομίας να κάνει συνεχώς συστάσεις να τηρηθούν οι αποστάσεις. Τελικά, επιτράπηκε η είσοδο σε τρεις συνδικαλιστές, οι οποίοι παρέδωσαν σε εκπροσώπους της ΥΠΕ το υπόμνημά τους.

Σχετικά με τις διώξεις των συνδικαλιστών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως οι συνάδελφοί του, όπως και όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου προσπαθούσαν να αναδείξουν τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και βρέθηκαν διωκόμενοι "γιατί της χάλασαν το αφήγημά της ότι όλα κύλησαν καλά". Όπως επισήμανε, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 200 θάνατοι, εκ των οποίων οι 150 εκτός ΜΕΘ, που σημαίνει ότι πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Αντίστοιχα, όπως είπε, στο Παπανικολάου υπήρξαν 230 θάνατοι, εκ των οποίων μονο 70 σε ΜΕΘ. "Υπάρχουν μαρτυρίες γιατρών ότι ειδικά τα πρώτα 24ωρα υπήρχε πρόβλημα με την εντατική θεραπεία και πολλοί ασθενείς πέθαναν στην κλινική, επειδή δεν υπήρχαν ΜΕΘ. Το ποσοστό θνητότητας επί των εισαγωγών είναι 15 με 20%. Είναι υψηλότητατο γι' αυτή τη νόσο και δείχνει το επίπεδο της περίθαλψης. Στα δε περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας υπερβαίνει το 30%", ανέφερε και πρόσθεσε: "Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Ζητάμε την άρση των διώξεων και ζητάμε να διορθωθούν οι παθογένειες του συστήματος. Αρκετές ζωές χάσαμε τσάμπα. Μην χάσουμε κι άλλες".

Ο κ. Γιαννάκος σχολίασε ότι στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, κυρίως την επίμαχη περίοδο του Νοεμβρίου, επικρατούσε μπάχαλο. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση συγγενή ασθενούς που νοσηλευόταν στα Γιαννιτσά, η οποία πήρε τηλέφωνο να μάθει για την πορεία της υγείας του, της είπαν ότι είναι και όταν του πήγε πιτζάμες έμαθε ότι είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα.

"Καταγγείλαμε τα κακώς κείμενα. Αυτά τα οποία θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί εδώ και καιρό. Πράξαμε το καθήκον μας", δήλωσε ο Σίμος Φωστηρόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών δεν υπήρχε γιατρός να κάνει έλεγχο για το ιστορικό των ασθενών, υπήρχαν ράντσα, κυκλοφορούσαν στον χώρο ειδικότητες που δεν έπρεπε, ενώ υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό. Όπως εξήγησε, μαζί με την Ελένη Σταυρουλάκη έκαναν κοινές δηλώσεις εφημερίδα για όσα συμβαίνουν στα δύο νοσοκομεία, ενώ ο ίδιος έκανε και αναφορές στη διοίκηση του νοσομείου Γιαννιτσών, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν. "Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση να απολογηθούμε εμείς. Άλλοι πρέπει να απολογηθούν γι' αυτήν την κατάσταση".

Τόσο ο κ. Φωστηρόπουλος, όσο και η κ. Σταυρουλάκη ανέφεραν ότι κατά περιόδους υπήρχαν περιστατικά κατά τα οποία βρίσκονταν στην ίδια κλινική επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού ακόμα και για 72 ώρες, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, οδηγώντας ενδεχομένως και σε διασπορά εντός των νοσοκομείων. "Υπήρχαν κλινικές, όπως και η δική μου, όπου αναμίχθηκαν θετικά και αρνητικά περιστατικά, νόσησε προσωπικό και αναγκάστηκε να φύγει από τη ΜΕΘ μεγάλος αριθμός ασθενών, πάνω από επτά άτομα", ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου Έδεσσας και διευθύντρια της ΜΕΘ, Ελένη Σταυρουλάκη.