Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Η δικαστική διαμάχη αναδόχων μπλόκαρε την ανάπλαση της Επταπυργίου στις Συκιές

Προσφυγές και ενστάσεις από υποψήφιους αναδόχους εμπόδισαν την έναρξη ενός μεγάλου έργου ανάπλασης, της οδού Επταπυργίου, στις Συκιές

Η δικαστική διαμάχη των υποψήφιων αναδόχων μπλόκαρε την έναρξη των εργασιών του έργου ανάπλασης της οδού Επταπυργίου στην περιοχή των Συκεών, στη δυτική Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 15,23 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά τον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό-πρασινισμό της οδού Επταπυργίου, της Καρόλου Κουν και τμήματος της Ρήγα Φεραίου, όπως και παράπλευρων οδών.

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία η μεγάλη ανάπλαση του άξονα της Επταπυργίου

Ο διαγωνισμός-δημοπράτηση έγινε τον Οκτώβριο του 2021, για να ακολουθήσει η αποσφράγιση των φακέλων και η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου στις 22 Δεκεμβρίου του 2021, που κατέθεσε έκπτωση 42,85%. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν με προσφορές τους πέντε κατασκευάστριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον δήμο Νεάπολης Συκεών, η πρώτη επιλαχούσα εταιρεία, της οποίας η προσφορά έκπτωσης υπολειπόταν περίπου κατά 1% του προσωρινού αναδόχου, άσκησε προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στις 10 Ιανουαρίου του 2022, με την απόφαση να εκδίδεται κατά πλειοψηφία θετική για αυτήν (8.3.2022).

Μετά από αυτή την δικαστική εξέλιξη οι προσφυγές συνεχίστηκαν. Αυτή τη φορά από τον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος άσκησε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης της Αρχής των Αθηνών, η οποία εκδικάστηκε στις 16 Ιουνίου.

Οι προσφυγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί το έργο και να καταγράφει καθυστέρηση μηνών, καθώς η έναρξη των εργασιών είχε σχεδιαστεί για τις αρχές Μαρτίου. «Περιμένουμε την απόφαση του Εφετείου με αγωνία για να ξεκινήσει το έργο. Ήταν να εκδοθεί τον Ιούλιο. Τώρα το έργο αν είχε ξεκινήσει κανονικά έπρεπε να ήταν στα τελειώματά του», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα έργο κόστους 15,2 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στον δήμο.



Τα 10 χιλιόμετρα ανάπλασης - Οι αλλαγές που δρομολογούνται

Στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων παράλληλα με την αύξηση του δείκτη πρασίνου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μια έκταση περίπου 290.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι παρεμβάσεις για τον κύριο άξονα της Επταπυργίου καθώς και μέρος του άξονα της Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά αφορούν στον ανασχεδιασμό και τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, στον ορθολογικό σχεδιασμό με έμφαση στον πρασινισμό, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό των νησίδων με πράσινο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να φυτευτούν 1.708 νέα δένδρα σε αντικατάσταση των παλαιών προβληματικών αλλά και για τον εμπλουτισμό της περιοχής. Επίσης προβλέπεται η φύτευση 7.886 μικρότερων φυτών διαφόρων κατηγοριών και ειδών.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνει τα πεζοδρόμια και τις νησίδες της Επταπυργίου και της Ρ. Φεραίου, τους 50 κάθετους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που την τέμνουν, τα πεζοδρόμια της Καρόλου Κουν, και ανάπλαση πέντε χώρων πρασίνου, όπως και τη διαπλάτυνση και ανάπλαση των πεζοδρομίων.

Επίσης, προβλέπεται υπογείωση των εναέριων δικτύων χαμηλής και μεσαίας τάσης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και σημειακή υπογειοποίηση κάδων κατά μήκος της Επταπυργίου και των καθέτων της, τοποθέτηση υποδαπέδιου φωτισμού στον κεντρικό άξονα, καθώς και σημειακές παρεμβάσεις με νέες εφαρμογές έξυπνης πόλης (smart city), όπως η τοποθέτηση έξυπνων στάσεων σε 15 σημεία, οι φωτιζόμενες διαβάσεις και τα φανάρια με συστήματα αντίστροφης μέτρησης καθώς και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, τυφλών, κωφών.

Ακόμα, για την άθληση και την αναψυχή κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και για την αλλαγή του μικροκλίματος, θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή πέντε μεγάλων πάρκων της περιοχής, με ιδιαίτερα «πράσινες» και οικολογικές προδιαγραφές και στοιχεία, τα οποία θα ενισχυθούν με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και τις φυτεύσεις 1.500 νέων μεγάλων δένδρων, 8.000 θάμνων και 1.500 καλλωπιστικών φυτών, συνολικά 11.000 φυτεύσεις.

Τα υλικά που προτείνονται για την διαμόρφωση και την κατασκευή, δεν επιβαρύνουν ενεργειακά το αστικό περιβάλλον, αποδίδοντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή.

Στο έργο περιλαμβάνονται επιπλέον αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς πρόκειται για μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου έχουν ανασκαφεί κατά το παρελθόν ταφές βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, καθώς και έργα υποδομών της ίδιας περιόδου. Χωροθετείται εκτός των τειχών στο ευρύτερο περιβάλλον των ΒΔ τειχών και σε άμεση γειτνίαση με το φρούριο του Επταπυργίου και του περιβάλλοντος χώρου του.