Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το πρώην «Αίγυπτος» - Θα γίνει boutique hotel

Κάτοικοι δείχνουν ανακουφισμένοι από την κατεδάφιση του παλιού ξενοδοχείου - Νέα πνοή στην Πτολεμαίων από την ανέγερση ξενοδοχείου μπουτίκ

Ύστερα από πέντε χρόνια γραφειοκρατικών εμποδίων καθώς και συνεχών εκκλήσεων των περίοικων, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο «Αίγυπτος», ένα από τα παλιά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης επί της Πτολεμαίων 8, που το συνοδεύει μία μεγάλη ιστορία που κατέληξε σε πόνο και θάνατο, αλλά πλέον είναι έτοιμο να αναγεννηθεί.

Κάτοικοι δείχνουν ανακουφισμένοι από την κατεδάφιση του παλιού ξενοδοχείου την ώρα που η περιοχή αναμένεται να αποκτήσει νέα πνοή.

Η ιστορία του κτηρίου

Το ξενοδοχείο αναγείρεται στα τέλη της δεκαετίας του '20, όμως ο καταστροφικός σεισμός του 1978 έρχεται να βάλει τέλος στο όμορφο ξενοδοχείο επί της οδού Πτολεμαίων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν περίοικοι στη Voria.gr, ο σειμός δημιούργησε εμφανή προβλήματα στο ξενοδοχείο, οδηγώντας μάλιστα στην ολοκληρωτική καταστροφή του τρίτου ορόφου και στον τραγικό θάνατο δύο ατόμων.



Έκτοτε το «Αίγυπτος» παραμένει μισογκρεμισμένο για πολλά χρόνια, με μόνο την πρόσοψή του να θυμίζει λίγο το πάλαι ποτέ κτίσμα. Μάλιστα, με προεδρικό διάταγμα του 1981 κυρήσσεται διατηρητέο και παραμένει στην κατάσταση που ήταν για πολλά χρόνια.

Και κάπως έτσι έρχεται το 2016, όταν Γερμανοί επενδυτές, μέσω της εταιρείας RE MANAGMENT ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., έρχονται να αγοράσουν το παλιό ξενοδοχείο, έχοντας επενδυτικό σχέδιο περίπου 5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να το αξιοποιήσουν εκ νέου και να χτίσουν ένα boutique hotel με την παλιά vintage πρόσοψη του ξενοδοχείου αλλά και ανανεωμένο και μοντέρνο εσωτερικό. Άλλωστε, όπως προβλέπεται και από τον νόμο, ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις στην αξιοποίηση των διατηρητέων μνημείων είναι να παραμείνει ως έχει η πρόσοψη αλλά και κάποια συγκεκριμένα κομμάτια στο εσωτερικό του κτίσματος.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Όμως, δεν αργούν να φανούν τα πρώτα γραφειοκρατικά εμπόδια που άφησαν το έργο να εκκρεμεί για πέντε περίπου χρόνια. Για να προχωρήσει, άλλωστε, η κατεδάφιση απαιτούνταν έγκριση από το τμήμα Επικινδύνων – Ετοιμόρροπων Κατασκευών της Πολεοδομίας του δήμου. 

Πέραν, όμως, ζητημάτων που αφορούν την αισθητική, το «Αίγυπτος» γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνο για όσους διέβαίνουν από το πεζοδρόμιο, λόγω της πτώσης υλικών από τα σαθρά μπαλκόνια και τα κατεστραμμένα ξύλινα κουφώματα. Περαστικοί κάνουν λόγο στη Voria.gr για μία απόφαση που περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούσε να τραυματίσει τα άτομα που περνούσαν. Παράλληλα, το κτίσμα αποτελούσε εστία μόλυνσης εδώ και χρόνια,εδώ και 43 περίπου χρόνια που ολοένα και ερήμωνε.

Τελικά, μετά από πέντε χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου έδωσε την άδεια κατεδάφισης και από σήμερα το ιστορικό κτίσμα μπαίνει σε νέα φάση και φαίνεται έτοιμο να δώσει νέα πνοή στην περιοχή της Πτολεμαίων.