Skip to main content

Μηδαμινή κίνηση μόνο για απαραίτητες εργασίες εκτός Θεσσαλονίκης

Εργασίες στα χωράφια για τις εαρινές καλλιέργειες, μεγάλος περιορισμός της κυκλοφορίας σε όλη την ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης.

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι μετακινήσεις των πολιτών και στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης. Περιορισμένα αυτοκίνητα κυρίως για αγροτικές δουλειές και για ψώνια ή υποχρεώσεις, που προβλέπονται από τους τελευταίους νόμους.

Η επιδείνωση του καιρού έχει λειτουργήσει κι αυτή περιοριστικά, όμως είναι εμφανές ότι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες (εθνικό και επαρχιακό δίκτυο) κυκλοφορούν κυρίως φορτηγά και οχήματα μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.

Οι περισσότεροι πολίτες έχουν τα έντυπα για τη μετακίνησή τους και όσοι δεν τα έχουν κινούνται μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις μέσα στα χωριά τους, από το σπίτι στη δουλειά ή στο σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο της περιοχής.

Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ επίσης είναι περιορισμένη, ενώ χτες Κυριακή, που λειτούργησαν, στην επαρχία Λαγκαδά, αλλά και στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος ήταν εξαιρετικά μειωμένη.

Μειωμένες παραγγελίες επισημαίνουν ότι έχουν και οι εταιρείες ντελίβερι.

Η αστυνομική παρουσία είναι εμφανής. Έλεγχος γίνεται στην είσοδο της πόλης του Λαγκαδά, με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν εντοπιστεί παραβατικές συμπεριφορές.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, τόνισε ότι «σήμερα είναι εξαιρετικά μειωμένη η κίνηση. Κυκλοφορούν ελάχιστοι ακόμη και στην πλατεία του Λαγκαδά. Οι πολίτες έχουν πειθαρχήσει στα μέτρα κι εμείς οργανώνουμε όλες τις υπηρεσίες για να είναι σε ετοιμότητα, λειτουργώντας με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Οι έλεγχοι λειτουργούν, ενώ κι εμείς ενημερώνουμε διαρκώς τους πολίτες για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Ανάλογα συνεργεία ελέγχου της ΕΛΑΣ βρίσκονται στα Μάλγαρα, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και σε πολλά άλλα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις εισόδους και εξόδους των εδρών των δήμων.

Οι αγροτικές εργασίες της εποχής εκτελούνται κανονικά. Στα χωράφια υπάρχει κίνηση για τις εαρινές καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, μηδική κτλ.

Όπως τόνισε ο γεωπόνος, με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Ζαγκλιβέρι, Μόσχος Μπαντούλας, «οι αγρότες αυτή την εποχή έχουν αυξημένη δουλειά, καθώς έχουν αρχίσει οι εαρινές καλλιέργειες. Η κίνηση είναι περιορισμένη, λόγω των απαγορεύσεων, αλλά όχι μηδενική. Προμηθεύονται ζιζανιοκτόνα σιτηρών, αρχίζουν οι εργασίες για το καλαμπόκι, τη μηδική κτλ., όπως και οι αγροτικές εργασίες σε ελιές, περιβόλια, δέντρα, αμπέλια. Κλαδέματα, λιπάνσεις και ψεκασμοί. Όμως παντού υπάρχει ο φόβος για τον κορονοϊό και λαμβάνονται προφυλάξεις από όλους».

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ που κυκλοφορούν είναι σχεδόν άδεια στο σύνολό τους ή εκτελούν δρομολόγια με δέκα ή και λιγότερα άτομα.

Ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να ασχολείται με εργασίες στον κήπο του σπιτιού του, αποφεύγοντας τις πολλές συναναστροφές. Στους δρόμους επικρατεί σιγή... εγκατάλειψης.