Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αγανάκτηση για την εγκατάλειψη της ανάπλασης της Βάκχου

Η ανάπλαση της Βάκχου από τον δήμο Θεσσαλονίκης, χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια, εξαιτίας τρίτων παραγόντων.

Εικόνα που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα παρουσιάζει η οδός Βάκχου, ένας δρόμος έκτασης περίπου 800 μέτρων, δίπλα στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα δρόμο, που ενώνει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό με την oδό Λαγκαδά, με έντονη εμπορική δραστηριότητα αλλά και κατοικίες. Ωστόσο, η ανάπλαση της συγκεκριμένης οδού από τον δήμο Θεσσαλονίκης και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, έχει «κολλήσει» εδώ και  χρόνια, εξαιτίας τρίτων παραγόντων.



Η εγκαταλελειμμένη εικόνα της οδού Βάκχου, που βρίσκεται πάνω από την Μοναστηρίου, όπου η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής.

Ο φωτισμός είναι ελλιπής, τα πεζοδρόμια είτε μικρά είτε κατειλημμένα από παρκαρισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα όταν έρχεται η νύχτα, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι, να είναι δύσκολο και επικίνδυνο να περάσεις τον συγκεκριμένο δρόμο. Όλα αυτά λίγα μέτρα από τα ξενοδοχεία της οδού Μοναστηρίου και την οδό Λαγκαδά.



Τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει από τον δήμο Θεσσαλονίκης, επί διοίκησης Μπουτάρη, μια προσπάθεια για τη διάνοιξη και ανάπλαση του δρόμου, έργο το οποίο, μάλιστα, είχε ενταχθεί και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018.

Οι ενέργειες για τη διάνοιξη της οδού Βάκχου ξεκίνησαν με τις εργασίες κατεδάφισης ρυμοτομούμενων κτισμάτων από το 2014. Μετά τη συναίνεση των ιδιοκτητών, ο δήμος προχώρησε στην απομάκρυνση κτισμάτων, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης με την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων. Ωστόσο, εκκρεμεί εδώ και έξι χρόνια η απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος περίφραξης σε ένα οικόπεδο, στη γωνία Αναγνωστοπούλου με Βάκχου. Πρόκειται για υποχρεώσεις τρίτων προς τον οικοπεδούχο, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου διαμόρφωσης της συγκεκριμένης οδού.



Όπως δηλώνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης, εάν δεν λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με την καταβολή των υποχρεώσεων από τους τρίτους προς τις ιδιοκτησίες που ρυμοτομούνται, δεν μπορεί ο δήμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζεται δεν είναι δυνατόν, ο δήμος να πληρώνει τις υποχρεώσεις τρίτων για απαλοτριώσεις. 

Οι κάτοικοι πάντως της περιοχής αλλά και όσοι έχουν εμπορική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο δρόμο, δηλώνουν αγανακτισμένοι από την όλη εξέλιξη. Όπως επισημαίνουν στη Voria.gr, πρέπει ο δήμος να βρει λύση και να προχωρήσει το έργο της διαμόρφωσης της οδού και να αλλάξει η εικόνα της περιοχής.

Σημειώνουν, μάλιστα, πως από τη στιγμή που η νέα δημοτική αρχή τονίζει επανειλημμένως πως πρόθεσή της είναι να γίνουν έργα στις γειτονιές και όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, πρέπει να δει και την κατάσταση που επικρατεί στην οδό Βάκχου και να αναζητήσει λύσεις, ώστε να προχωρήσει το έργο.