Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η άλλη Χαλιμά περιμένει να ακουστεί στην Αριστοτέλους

Ο Ζήσης Τσιαπατόρης στην πλατεία Αριστοτέλους αποτυπώνει σε ευχετήριες κάρτες γνωστά παραμύθια, τα βιώματά του και τις σκέψεις του

Με τη συντροφιά της κιθάρας του και θέλοντας να δώσει νέα μορφή σε παραμύθια που ενισχύουν τα στερεότυπα για τα δύο φύλα ο Ζήσης Τσιαπατόρης βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες επί της Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτυπώνει σε ευχετήριες κάρτες γνωστά παραμύθια, τα βιώματά του και τις σκέψεις του με τη δική του γραμματοσειρά, το αλφαβητάρι της αγάπης.

Ο Ζήσης Τσιαπατόρης ξεκίνησε αυτήν την τρέλα -όπως την χαρακτηρίζει- το 2016, σε ένα χωριό του Πηλίου, στον Άγιο Λαυρέντιο όταν πίνοντας το κρασί του του ήρθε η έμπνευση να γράψει τέσσερα τραγούδια και να τα αποτυπώσει με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο σε χαρτί. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι ενός πρώην σερβιτόρου και αιώνιου κιθαρίστα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αγκαλιά με την κιθάρα του, τις κάρτες του και την αγάπη του για τα παραμύθια.

Το αλφαβητάρι της αγάπης το εφηύρε ο ίδιος. Είναι ουσιαστικά λέξεις που καταλήγουν να σχηματίζουν καρδιές και όπως λέει ο ίδιος έχει ως στόχο να μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν επίσημη γραμματοσειρά στο διαδίκτυο.

Ανάμεσα σε δύο παγκάκια στην Αριστοτέλους, μεταξύ της Τσιμισκή και της Βασιλέως Ηρακλείου, έχει στήσει μια μικρή βιτρίνα με τα έργα του και στην ερώτηση του «πόσο κοστίζει η κάρτα», απαντάει «θα μου δώσεις όσα θέλεις από την καρδιά σου και αν δεν έχεις, θα στο χαρίσω». Και όντως, χαρίζει πολλά γιατί, όπως λέει, η τέχνη δεν έχει τιμή, πηγάζει από μέσα μας σαν την αγάπη και η αγάπη δεν κοστολογείται.

Η άλλη Χαλιμά

Ο Ζήσης λόγω των ολοένα και περισσότερο γυναικοκτονιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και μετά την ανάγνωση του γνωστού παραμυθιού της Χαλιμά, αποφάσισε να δώσει μια δικιά του εκδοχή, αλλιώτικη από την επίσημη που θέλει τη Χαλιμά να τραγουδάει στον Πασά για να μην την σκοτώσει. «Είναι εγκληματικό που ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνδρες που θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι κτήμα τους και πιστεύουν ότι μπορούν να τις χτυπούν και να τις σκοτώνουν εν μια νυκτί», δήλωσε και τραγούδησε το remake του γνωστού παραμυθιού. Όπως σημειώνει ο ίδιος, οι στίχοι αυτοί γράφτηκαν εφέτος, το 2021 ενώ σήμερα έδωσε τη μοναδική κάρτα με τη νέα αυτή εκδοχή του παραμυθιού. Ξεκινάει λέγοντας πως «δεν είπαν όλη την αλήθεια στης Χαλιμάς τα παραμύθια, ελάτε να σας πω γιατί».

Εκτός από τις δικές του εκδοχές στα παραμύθια, ο Ζήσης γράφει και στίχους στα γερμανικά καθώς σε μια μικρή γερμανική πόλη του Βορρά πέρασε τα χρόνια του δουλεύοντας ως σερβιτόρος. Έτσι αγάπησε τη γλώσσα και με κάθε ευκαιρία γράφει με το αλφαβητάρι της αγάπης για τις στιγμές του στη γερμανική πόλη.

Άλλωστε, σημειώνει πως η αγάπη του για την Τέχνη του έδωσε συντροφιά στις δύσκολες εποχές που ζούμε όταν έμεινε χωρίς δουλειά και αποφάσισε να αφιερώσει όλον του τον χρόνο στη συγγραφή των δικών του ποιημάτων.

Ο Ζήσης θα βρίσκεται εκεί και θα περιμένει τους Θεσσαλονικείς να περάσουν και ρίξουν μια ματιά στις κάρτες τους και να τις πάρουν για να μοιράσουν την αγάπη τους στους αγαπημένους τους τα φετινά αλλιώτικα Χριστούγεννα.