Skip to main content

Θεσσαλονικιός στα στρατηγεία ξένων λιανεμπόρων και στα άδυτα του CERN

Ο Στάθης Κασδερίδης της Novocaptis, εταιρείας υψηλής τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, βοηθά λιανεμπορικές αλυσίδες σε ΗΠΑ και Καναδά στη λήψη αποφάσεων.

Θαυμάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πιστεύει πως όσο και να εξελιχθεί η τεχνολογία, θα επιστρέφουμε πάντα εκεί, στην ανθρώπινη νοημοσύνη. Με την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Novocaptis, την οποία δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το 2010, αξιοποιώντας χρόνια ερευνητικής εμπειρίας, κατάφερε να βρεθεί στα άδυτα του CERN, αφού μία από τις τεχνολογίες που σχεδίασε εφαρμόστηκε σε ειδικό «έξυπνο» κράνος ασφαλείας για ερευνητές και τεχνικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών.

Τα τελευταία χρόνια ο θεσσαλονικιός Στάθης Κασδερίδης έχει κάνει στροφή στο data analysis και στις Artificial Intelligence Technics, βοηθώντας με τη Novocaptis μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία να λαμβάνουν αποφάσεις και να λύνουν προβλήματα. Από εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν νέα καταστήματα, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα ή να τιμολογήσουν σωστά μέχρι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα ή θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος, ένα ελληνικό μυαλό προσφέρει λύσεις, αξιοποιώντας μαθηματικούς αλγόριθμους και συνδυάζοντας τεχνικές.

Μάλιστα, δεν αποκλείει, κάνοντας συστηματική χαρτογράφηση των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις-πελάτες του, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο ή κοινά επιχειρηματικά προβλήματα, να δημιουργήσει στο μέλλον ένα software γι’ αυτό.

«Το ζήτημα της αντιμετώπισης προβλημάτων, όταν δεν έχεις όλα τα δεδομένα στα χέρια σου και υπάρχει αβεβαιότητα είναι διαχρονικό. Για παράδειγμα ο Οδυσσέας είναι μια αρχετυπική φιγούρα αναζήτησης λύσεων για ένα πρόβλημα, όπου η αβεβαιότητα και οι αστάθμητοι παράγοντες πρωταγωνιστούν» λέει στη Voria.gr ο Στάθης Κασδερίδης, τονίζοντας πως το ερώτημα που ανέκαθεν τον απασχολούσε ήταν πώς τελικά είτε η φυσική είτε η τεχνητή νοημοσύνη θα καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα όπου η υπολογιστική ισχύς αλλά και οι γνώσεις είναι περιορισμένες. «Ακόμα και σήμερα με τον κορωνοϊό για μία ακόμη φορά η ανθρώπινη νοημοσύνη καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα χωρίς να έχει όλη την πληροφορία» λέει.

Η Novocaptis ήταν από την πρώτη στιγμή 100% εξωστρεφής και έτσι συνεχίζει.

supervising monitoring system αρχική έκδοση

 



Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά και η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Στάθης Κασδερίδης σπούδασε στο Φυσικό του ΑΠΘ, όπου επέλεξε να εξειδικευτεί στα δυναμικά συστήματα, ένα κομμάτι των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Συνέχισε με σπουδές στην Αγγλία, όπου έκανε μεταπτυχιακό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και έπειτα διδακτορικό στην υπολογιστική νευροβιολογία ή αλλιώς στη μαθηματική μοντελοποίηση του εγκεφάλου. Άλλωστε, η ανθρώπινη νοημοσύνη, η ευφυΐα, ήταν ερωτήματα που τον απασχολούσαν πάντα. Όσο έκανε το διδακτορικό του έπρεπε να επιλέξει αν θα στραφεί στην έρευνα στο πεδίο των βιολογικών επιστημών ή στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και επέλεξε το δεύτερο. Επί 15 χρόνια εστίασε την έρευνά του στο εν λόγω κομμάτι, ενώ επί πέντε χρόνια ήταν μέλος της ομάδας ρομποτικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη.

Στάθης Κασδερίδης

Τότε ήταν που έπρεπε να πάρει μία ακόμη απόφαση, αν θα παρέμενε ερευνητής ή θα δοκίμαζε τις δυνάμεις του στον στίβο του επιχειρείν, σε μια προσπάθεια να φέρει την έρευνα στην αγορά. Επειδή δεν ήθελε να φτάσει στη σύνταξη και να αναρωτιέται τι θα γινόταν… αν, δημιούργησε το 2010 τη Novocaptis, ξεκινώντας με ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ρομποτικού συστήματος συναρμολόγησης αντικειμένων. Το CERN μπήκε στη ζωή του όταν μια αντιπροσωπεία του Οργανισμού βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και εντυπωσιάστηκε από μια παρουσίαση της Novocaptis. Το ένα οδήγησε στο άλλο και κάλεσαν την εταιρεία να σχεδιάσει ένα σύστημα ασφαλείας για τις ομάδες εργασίας που αντικαθιστούσαν μέρη του επιταχυντή στο CERN ή των ανιχνευτών, στο πλαίσιο της συντήρησής τους. Έτσι η Novocaptis σχεδίασε το Supervising Monitoring System –το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη βορειοελλαδική Prisma Electronics- με ειδικό κράνος, μικρόφωνα, κάμερα, αισθητήρες και το απαραίτητο λογισμικό, ώστε οι επιστήμονες και οι τεχνικοί να καθοδηγούνται από το κέντρο ελέγχου του CERN κατά τη διαδικασία συντήρησης, προκειμένου να μειώνεται ο χρόνος της διαδικασίας και να περιορίζονται τα λάθη.

Στη συνέχεια η Novocaptis προχώρησε με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για έξυπνα σπίτια και αιχμή την ορθή διαχείριση της ενέργειας, αλλά και ενός εκπαιδευτικού λογισμικού για νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ στα επόμενα χρόνια διαπίστωσε μια έντονη ζήτηση στο πεδίο του data analysis, στο οποίο δραστηριοποιείται πλέον με πελάτες επιχειρήσεις του εξωτερικού.