Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Ποινές σε δύο αλλοδαπούς που χτύπησαν διασώστες του ΕΚΑΒ

Σε δέκα μήνες φυλάκισης καταδικάστηκαν δύο αλλοδαποί που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό δύο διασωστών του ΕΚΑΒ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έναν 18χρονο Μαροκινό και έναν 25χρονο Τυνήσιο που κατηγορούνται ότι χτύπησαν δύο διασώστες του ΕΚΑΒ την ώρα που αυτοί πρόσφεραν πρώτες βοήθειες σε οικείο τους πρόσωπο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Ιανουαρίου όταν το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για μία λιπόθυμη γυναίκα σε διαμέρισμα στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν οι δύο διασώστες, πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στην γυναίκα εντός του διαμερίσματος, στο οποίο βρίσκονταν αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δύο κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια όπως ανέφεραν, κατέβασαν τη γυναίκα στο ισόγειο προκειμένου να επιβιβαστεί στο ασθενοφόρο και από εκεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται οι δύο διασώστες, η γυναίκα άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα και να φωνάζει ότι δεν επιθυμεί να μεταβεί στο νοσοκομείο. Τα άτομα που ήταν μαζί της στο διαμέρισμα φέρονται να κατέβηκαν κάτω και να προέβαλαν και αυτοί με τη σειρά τους αντίσταση για τη μεταφορά της γυναίκας ενώ όπως κατέθεσαν οι δύο διασώστες, οι κατηγορούμενοι άρχισαν να τους χτυπούν, να τους κλωτσούν και να τους απειλούν.

Οι δύο αλλοδαποί, που κατηγορούνται για αντίσταση και πρόκληση σωματικής βλάβης δεν παρέστησαν σήμερα στο δικαστήριο ούτε εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο.

Το παρών στο δικαστήριο έδωσαν και άλλοι διασώστες του ΕΚΑΒ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, επισημαίνοντας πως πολλές φορές σημειώνονται περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος τους. Παράλληλα, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Δεβελόγλου ανέφερε πως κάνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, «αλλιώς θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δώσουμε εντολή να μην μεταβαίνουν οι συνάδελφοι σε ανάλογα περιστατικά για την παροχή των πρώτων βοηθειών αν δεν έχουμε τη συνδρομή της αστυνομίας».