Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη θεά Αφροδίτη προσιδιάζει η μαρμάρινη κεφαλή που βρέθηκε σε πατάρι σπιτιού

Η δεύτερη κεφαλή που βρέθηκε στον ίδιο χώρο ανήκει σε νεαρή γυναίκα και χρονολογείται στους Αυτοκρατορικούς Χρόνους. Οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

Σε μαρμάρινο αγαλματίδιο που προσιδιάζει στην εικονογραφία της θεάς Αφροδίτης ανήκει η κεφαλή που βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο πατάρι διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η τριμελής επιτροπή των αρχαιολόγων που μελέτησε την κεφαλή, εκτίμησε ότι η κεφαλή χρονολογείται στους Ύστερους Ελληνιστικούς Χρόνους, πιθανόν γύρω στο 200 π.Χ.

Η κεφαλή βρέθηκε από τον 35χρονο, νέο ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος μόλις το αγόρασε προχώρησε σε ανακαίνιση, ενώ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε πεθάνει.
Ο ιδιοκτήτης που καθάριζε τον χώρο, βρήκε στο πατάρι επιμελώς κρυμμένες δύο κεφαλές αγαλμάτων, καθώς και πλήθος σχετικών εγγράφων και ενημέρωσε τις αρχές.

Όσο για τη δεύτερη μαρμάρινη κεφαλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχιαολόγων, φέρεται να ανήκει σε νεαρή γυναίκα, χωρίς άλλες λεπτομέρειες να έχουν γίνει γνωστές. Η κεφαλή χρονολογείται στους Αυτοκρατορικούς Χρόνους, ενώ είναι ενδεικτική μία πλεξούδα χωρίστρας που φέρει στο μπροστινό μέρος της κεφαλής και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της κόμμωσης των γυναικών σε ένα μεγάλο εύρος χρόνων, από τους κλασικούς ως τους ρωμαϊκούς. Η κεφαλή της νεαρής γυναίκας αποδίδεται ρεαλιστικά και αποτελεί -όπως και εκείνη που προσιδιάζει στην Αφροδίτη- εύρημα ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Είναι ωστόσο δύσκολο να διαπιστωθεί πώς βρέθηκαν οι δύο κεφαλές στην κατοχή του ιδιοκτήτη του σπιτιού που απεβίωσε, καθώς επίσης και από πού προέρχονται.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη βρέθηκε επίσης σε διαμέρισμα στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης μία ακόμη μαρμάρινη κεφαλή γυναικείου αγάλματος, η οποία και παραδόθηκε στις αρχές.


Την κεφαλή βρήκε ο θυρωρός της πολυκατοικίας, καθώς φρόντιζε το σπίτι, ενώ οι αρχαιολόγοι που έκαναν μια πρώτη αυτοψία στο εύρημα εκτίμησαν ότι χρονολογείται στην Όψιμη Ελληνιστική Εποχή, περίπου στο 200 π.Χ.