Skip to main content

Υπόμνημα Ζέρβα σε Μητσοτάκη: «Ατζέντα Θεσσαλονίκης» με 20 θέματα

Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα προς τον πρωθυπουργό με 20 θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη

Περίπου μισής ώρας ήταν η συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, στη σημερινή συνάντησή τους στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άντρες, οι οποίοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη, τα είπαν στο δημαρχιακό μέγαρο.

Η ατζέντα της συζήτησης είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ένα υπόμνημα από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη. - όπως και έγινε.

Το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος απέστειλε στο πρωθυπουργικό γραφείο ένα υπόμνημα περίπου 15 σελίδων, στο οποίο περιγράφονταν 20 θέματα που αφορούν όχι μόνο τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και την πόλη. Το έγγραφο παρέλαβε στα χέρια του και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Στο υπόμνημα έγινε σημαντική αναφορά στα θέματα συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ, Μετρό και ΟΣΕΘ). Εξάλλου, οι αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του δημάρχου.

Μια από τις σημαντικές εξελίξεις που έχει ήδη δρομολογήσει είναι η αγορά από τον δήμο Λειψίας 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων. Μια ημέρα πριν την άφιξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ, για την τεχνική υποστήριξη του δήμου κατά τη διαδικασία επιλογής, προμήθειας, χρήσης και συντήρησης 50 αστικών λεωφορείων, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή.

Διαβάστε: Καραμανλής- 500 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο

Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στο υπόμνημα Ζέρβα είναι τα τρία εμβληματικά έργα της πόλης. Η πλατεία Διοικητηρίου, η ανάπλαση της Αριστοτέλους και η Λεωφόρο Νίκης με την επέκταση της παλιάς παραλίας. Περιφερειάρχης και δήμαρχος έχουν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσουν από κοινού τις διαδικασίες υλοποίησης των τριών μεγάλων έργων, με τον δήμο να τα προετοιμάζει και την Περιφέρεια να τα χρηματοδοτεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Διαβάστε:Χέρι χέρι Τζιτζικώστας - Ζέρβας για Αριστοτέλους, Διοικητηρίου, Νίκης

Μέσα στα 20 θέματα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα Ζέρβα είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο.

Επίσης, έγινε αναφορά στο 15σελιδο υπόμνημα στο έργο για τους στάβλους της Παπάφη, για το οποίο ο δήμος σχεδιάζει να μπει σε τροχιά εκκίνησης εντός του 2020.

Διαβάστε: Πώς οι στάβλοι της Παπάφη θα γίνουν το νέο τοπόσημο της Τούμπας

Μεταξύ των θεμάτων που εστάλησαν στον πρωθυπουργό μέσω του υπομνήματος Ζέρβα είναι οι σχολικές υποδομές, η διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση, η ενίσχυση των δήμων με ειδικό επιστημονικό δυναμικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής). Τέλος, ο δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε και έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, θέτοντας στον πρωθυπουργό την ατζέντα με τα σοβαρά θέματα της πόλης, ζήτησε για κάποια είτε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να δρομολογηθούν λύσεις, είτε να προσπεραστούν εμπόδια που τυχόν υπάρχουν.

Για «ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι πάντα πλούσια και εξαιρετικά δημιουργική», έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο και παρουσία των αντιδημάρχων, ξεκαθαρίζοντας ότι η προσήλωση της κυβέρνησης στην αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη.

Διαβάστε: Μητσοτάκης σε Ζέρβα - Τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στα χεονοδιαγράμματα

Το πρωτότυπο δώρο Ζέρβα στον Μητσοτάκη

Από τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δεν έφυγε, πάντως, με άδεια χέρια από το γραφείο δημάρχου. Ο κ. Ζέρβας, γνωρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι λάτρης της υγιεινής διατροφής, δώρισε στον πρωθυπουργό βιολογικούς ξηρούς καρπούς.