Skip to main content

Και στη Θεσσαλονίκη από 5 Μαΐου η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Το πολυαναμενόμενο αμερικανικό μονοδοσικό εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται από την ερχόμενη Τετάρτη στις γραμμές εμβολιασμού της Θεσσαλονίκης

Από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το συγκεκριμένο σκεύασμα μπήκε στα εμβολιαστικά συστήματα της πόλης σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, λίγο μετά το μεσημέρι. 

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει ήδη τις πρώτες 33.000 παρτίδες του μονοδοσικού εμβολίου της J&J, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως και το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Janssen βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό, ο οποίος αναγκάζει τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντιγόνων.

Το εμβόλιο της J&J θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεδομένου ότι απαιτεί μόνο μία δόση και διατηρείται σε απλό ψυγείο.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι λήπτες του εμβολίου θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό αν εμφανίσουν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εντός τριών εβδομάδων:

- Δύσπνοια
- Πόνος στο στήθος
- Πρήξιμο των κάτω άκρων
- Επίμονος κοιλιακός πόνος
- Νευρολογικά συμπτώματα όπως ισχυρός πονοκέφαλος και θόλωση της όρασης
- Κόκκινα στίγματα ή μώλωπες στο δέρμα πέρα από την περιοχή της ένεσης

H J&J και η AstraZeneca είναι οι μόνες φαρμακοβιομηχανίες που δεσμεύτηκαν να διαθέτουν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους όσο διαρκεί η πανδημία.

Από την τελευταία επίσημη ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά από τα 15, άνω των 50 ετών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες ηλικιακές ομάδες θα διατίθεται. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό σήμερα, από τις 15 Μαΐου το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο προς χορήγηση στους Έλληνες πολίτες που είναι κατάκοιτοι στο σπίτι.

Οι ηλικιακές προϋποθέσεις

Ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης είχε αναλύσει στη Voria.gr τους όρους και της προϋποθέσεις για τη χορήγηση του μοναδικού μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Όπως είχε πει, «το ένα σενάριο είναι να μπει ηλικιακός περιορισμός με ένα πιθανό όριο τα 50 χρόνια και τέθηκε και ένα θέμα περιορισμού φύλου, δεδομένου ότι περιστατικά θρομβώσεων παρουσιάστηκαν μόνο σε γυναίκες. Αυτό όμως έχει μικρότερη πιθανότητα να μπει».

Ο καθηγητής τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί τόσο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όσο και με αυτό της AstraZeneca, καθώς η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος τη συγκεκριμένη παρενέργεια είναι μία στις 150.000 με 200.000 δόσεις. «Οπωσδήποτε πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και με τα δύο εμβόλια, τα οποία μοιράζονται και κοινό μηχανισμό. Γι’ αυτό ίσως εμφανίζεται και στα δύο αυτή η σπάνια παρενέργεια, η οποία πιθανώς οφείλεται στον αδενοϊό που χρησιμοποιούν ως φορέα τα εμβόλια αυτά», επισήμανε προσθέτοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κίνδυνος για ευπαθείς ομάδες. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει συσχετιστεί κανένα παράγοντας με την εμφάνιση αυτών των επεισοδίων, ούτε αν έχει κάποιος ιστορικό θρομβώσεων, ούτε αν έχει διαταραχές του αίματος. Τίποτα σχετικό δεν υπάρχει με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, γι’ αυτό δεν τέθηκε πουθενά ζήτημα για κάποιον ανάλογο περιορισμό σε συγκεκριμένη ομάδα. Αυτά τα φαινόμενα είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας, οπότε δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι στο φύλλο οδηγιών χρήσης και στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος, θα επισημανθεί η εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα να εμφανιστεί αυτό σύνδρομο, τονίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα, τα οποία έχουν εκτεταμένες αναφορές για πιθανές και λιγότερο πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Johnson & Johnson

Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του εμβολίου Ad26.COV2.S (Johnson & Johnson) εναντίον της λοίμωξης COVID-19 δημοσιεύτηκαν προσφάτως στο διεθνούς βεληνεκούς  περιοδικό  "The New England Journal of Medicine". Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν.

Το εμβόλιο Ad26.COV2.S είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο με φορέα αδενοϊό που περιλαμβάνει ολόκληρο το γονίδιο της πρωτεΐνης Spike του ιού SARS-CoV-2. Σε μία διεθνή, φάσης 3, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, εντάχθηκαν ασθενείς να λάβουν είτε μία δόση (5x1010 ιικά σωματίδια) του εμβολίου είτε placebo. Τα πρωταρχικά καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στη μεσαίας βαρύτητας και σοβαρή λοίμωξη COVID-19 τουλάχιστον 14 και 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σε πληθυσμό που είχε ελεγχθεί ως αρνητικός για τον ιό SARS-CoV-2, και ο έλεγχος της ασφάλειας του εμβολίου.

Ο πληθυσμός της μελέτης συμπεριέλαβε 19630 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο και 19691 που έλαβαν placebo. Το εμβόλιο Ad26.COV2.S φάνηκε να προστατεύει από τη μέτρια και σοβαρή νόσο COVID-19 μετά από 14 ημέρες (116 περιπτώσεις σε εμβολιασμένους και 348 στην ομάδα του placebo, αποτελεσματικότητα 66,9%), και μετά από 28 ημέρες (66 έναντι 193 περιπτώσεις, αποτελεσματικότητα 66,1%).

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη για την πολύ σοβαρή μορφή της νόσου στις 14 ημέρες (76,7%) και στις 28 ημέρες (85,4%). Παρότι 86 στις 91 περιπτώσεις στη Νότια Αφρική είχαν το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Β.1.351 στέλεχος της Νότιας Αφρικής) η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 52% και 64% αντίστοιχα στις 14 και στις 28 ημέρες, ενάντια στην μέτρια και σοβαρή μορφή της νόσου, ενώ για την πολύ σοβαρή μορφή τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 73,1% και 81,7%. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις διάφορες υποομάδες φάνηκε να είναι ίδια ανεξάρτητα από την ηλικία (άνω ή κάτω των 60 ετών) και τις συνυπάρχουσες παθήσεις.

Επίσης ορισμένα πρώτα δεδομένα δείχνουν προστασία τουλάχιστον 66% έναντι στην ασυμπτωματική νόσο, κάτι που συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες  διαφορετικές ανάμεσα στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα του placebo, ενώ αναφέρθηκαν 3 θάνατοι στην ομάδα του εμβολίου (κανένας λόγω COVID-19), και 16 στην ομάδα του placebo (5 λόγω COVID-19).

Τα συμπεράσματα που συνάγονται είναι ότι η μία δόση του εμβολίου της εταιρείες Johnson & Johnson προστατεύει από τη σοβαρή λοίμωξη και τον θάνατο από τη λοίμωξη COVID-19, χωρίς να αναφέρονται αξιόλογες ανησυχίες ασφάλειας και πιθανά εμποδίζει την ασυμπτωματική νόσο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα. Επιπλέον, διατηρείται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους της Νότιας Αφρικής.