Skip to main content

Θετική Φωνή: Ικανοποίηση για τη διάθεση προφυλακτικής αγωγής PrEP για τον HIV στην Ελλάδα

Η συγκεκριμένη αγωγή είναι απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της έκθεσης στον HIV και στη μείωση των νέων μολύνσεων.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τι είναι η Pre-Exposure Prophylaxis

H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία, και παρέχει – για όσο διαρκεί η λήψη της – πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.