Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πράσινο για το πάρκινγκ της Πολυτεχνείου, έρχεται διαγωνισμός

Το πολυώροφο πάρκινγκ στην οδό Πολυτεχνείου απέκτησε όλες τις απαιτούμενες άδειες και δίνεται πλέον η δυνατότητα αξιοποίησής του.

Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του μεγάλου πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων «Μακεδονία» στην περιοχή των Δικαστηρίων προχώρησε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απρόσκοπτη λειτουργία και εκμετάλλευση του πάρκινγκ.

Το πάρκινγκ της Πολυτεχνείου ή της Κουντουριώτη (στην ουσία μεταξύ των οδών Κουντρουριώτη – Ναυμαχίας Λήμνου – Πολυτεχνείου) είναι 850 θέσεων και πριν από δέκα μήνες είχε γίνει έξωση από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, που είναι η ιδιοκτήτρια, στον ιδιώτη μισθωτή λόγω χρεών. Το πάρκινγκ έκλεισε στις αρχές Φεβρουαρίου και λίγο μετά, μέσα στο μήνα, άνοιξε και πάλι.

Οι εκκρεμότητες σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης είναι σημαντικές. Όμως φαίνεται ότι η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ έχει βάλει σκοπό να τις καλύψει, προκειμένου να αξιοποιήσει τον χώρο, μισθώνοντάς τον μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη, που θα τον εκμεταλλευτεί. Κάποια στιγμή υπήρξε και ενδιαφέρον του Δήμου Θεσσαλονίκης να του παραχωρηθεί το πάρκινγκ, όμως δεν προχώρησε.

Το πάρκινγκ είναι κομβικό για το κέντρο της Θεσσαλονίκης και την περιοχή των Δικαστηρίων. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του, που κατέθεσε η εταιρεία.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή έκρινε πλήρη το φάκελο, ενώ εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι ο χώρος λειτουργεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές και η συμβολή του είναι σημαντική στον περιορισμό της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι σήμερα ο χώρος λειτουργεί με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Η κ. Πατουλίδου είπε ότι η αξιολόγηση του φακέλου ήταν αυστηρή αναφορικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με τη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής η ΕΤΑΔ ΑΕ μπορεί να διαχειριστεί το πάρκινγκ με όποιο τρόπο επιλέξει, δηλαδή είτε να το λειτουργήσει η ίδια είτε να το νοικιάσει σε ιδιώτη.

Πληροφορίες θέλουν την ΕΤΑΔ ΑΕ να προσανατολίζεται σε διαγωνισμό, προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα προσφορά ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του πάρκινγκ.

Τη σπουδαιότητα του πολυώροφου πάρκινγκ επισημαίνουν και οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι, εκτός της κάλυψης ενός σημαντικού μέρους από τις ελλείψεις σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, το πάρκινγκ εξυπηρετεί τόσο πολίτες που πηγαίνουν στην περιοχή για να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες, δικηγόρους και συναλλασσόμενους με τα Δικαστήρια, αλλά και επισκέπτες του κέντρου της πόλης, κατοίκους της περιοχής, που δεν διαθέτουν θέσεις στάθμευσης και πολλούς εργαζόμενους ή πελάτες των καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Λιμανιού, των Λαδάδικων, του Βαρδαρίου κτλ. Επίσης, σημειώνουν ότι το πάρκινγκ συμβάλλει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στον περιορισμό της παράνομης στάθμευσης, στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων κτλ. Χαρακτηριστική είναι η συμβολή του πάρκινγκ στην εξάλειψη του διπλοπαρκαρίσματος ειδικά στην οδό Πολυτεχνείου, που μπλοκάρει την κίνηση των οχημάτων σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως αντιστοίχως και στις περιττές διαδρομές για την αναζήτηση χώρου στάθμευσης παρά την οδό.