Skip to main content

Θυρίδες κρασιού για πρώτη φορά στην Ελλάδα από μακεδονικό οινοποιείο

Στο ιδιόκτητο οινοποιείο Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη Δράμα έχουν δημιουργηθεί οι πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα θυρίδες της Οινογένεσις.

του Γιώργου Δώρα

Εάν η πρώτη επιτυχία μιας επιχείρησης είναι η διαφοροποίηση της από τον ανταγωνισμό και η διακριτή παρουσία της στην αγορά η «Οινοποιητική & Αγροτική Εμπορική ΑΕ» της Δράμας έχει κάνει ένα σταθερό πρώτο βήμα.

Πίσω από τη συγκεκριμένη εμπορική ονομασία «κρύβεται» η «Οινογένεσις», μια οινοποιητική επιχείρηση που δημιούργησε ο Μπάκης Τσάλκος και διαθέτει 280 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες στις περιοχές της Δράμας και της Καβάλας φυτεμένους με  ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες, ένα ιδιόκτητο οινοποιείο Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής με γαλλική φιλοσοφία ροής στην παραγωγή που βρίσκεται ανάμεσα στην Αδριανή και το Δοξάτο της Δράμας.  

Οι κύριες καινοτομίες που τα τελευταία χρόνια η «Οινογένεσις» έχει εισάγει στην ελληνική αγορά κρασιού είναι δύο:

Πρώτον, η δημιουργία και διάθεση λευκών παλαιωμένων κρασιών.

Στην Ελλάδα το λευκό κρασί έχει συνδεθεί με την άμεση κατανάλωση στη χρονιά παραγωγής του, σε αντίθεση με το κόκκινο που όσο παλιώνει τόσο καλύτερο γίνεται και τόσο ακριβότερα πουλιέται. Όπως σημειώνει ο κ. Τσάλκος, πρόκειται για μια παρεξηγημένη προσέγγιση, ελληνικού τύπου, αφού λευκά κρασιά μεγάλης παλαίωσης παράγονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία. «Στην Ελλάδα  δυστυχώς, δεν δίνουμε χρόνο στο κρασί να παλαιώσει» λέει ο ίδιος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «το μικροκλίμα και το terroir της Δράμας είναι ιδανικό για την ανάδειξη παλαιωμένων κρασιών, όχι μόνο κόκκινων, αλλά και λευκών».     

Δεύτερον, η δημιουργία θυρίδων κρασιού, στις οποίες άνθρωποι με υψηλής στάθμης οινικό γούστο –όχι απαραίτητα πλούσιοι- διατηρούν την κάβα τους. Δηλαδή προμηθεύονται κρασιά του οινοποιείου, τα οποία διατηρούνται στο υπόγειο, σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά και η «Οινογένεσις» τους τα αποστέλλει όποτε το θελήσουν και όσες φιάλες θελήσουν. Με αυτό τον τρόπο οι… μερακλήδες του οίνου έχουν πάντα το κρασί της χρονιάς που επιθυμούν, το οποίο συντηρείται σε ιδανικό περιβάλλον θερμοκρασίας -16 συν πλην δύο βαθμούς Κελσίου- και υγρασίας –περί το 65%. Πρόκειται για μια ξεχωριστή υπηρεσία που το οινοποιείο παρέχει τους τελευταίους 18 μήνες και -σύμφωνα με τον κ. Τσάλκο- παρουσιάζει εξαιρετική ζήτηση. Ήδη οι πελάτες που διατηρούν θυρίδες στην «τράπεζα κρασιού της Οινογένεσις» είναι δεκάδες, Έλληνες και ξένοι.

Σαν να μπαίνεις σε μοναστήρι  

Ο Καβαλιώτης στην καταγωγή Μπάκης Τσάλκος σπούδασε το κρασί στη δεκαετία του 1980, στην περιοχή του Aix, στην Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987 και ξεκίνησε να δουλεύει τον δραμινό αμπελώνα με επιχειρηματίες της περιοχής. Έμπειρος οινολόγος και δημιουργός σημαντικών brand της Δράμας, 20 χρόνια μετά, το 2007, εγκαινίασε την «Οινογένεσις». Ένα επισκέψιμο οινοποιείο 4.000 τετραγωνικών μέτρων, κτισμένο στα αρχιτεκτονικά πρότυπα των γαλλικών chateau σε σχήμα πι.

Διαθέτει επιβλητική Μακεδονική αρχιτεκτονική, καθώς το κτίσμα με την φρουριακή δομή, τη ζεστασιά των υλικών, τα χαγιάτια του και τα χρώματα του, θυμίζει μοναστήρι του Αγίου Όρους ή μοναστικό μετόχι, σαν κι αυτά που υπάρχουν ακόμη σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Η οργάνωση του οινοποιείου έγινε σε τρία επίπεδα. Στο υπόγειο φιλοξενείται η κάβα των βαρελιών και οι θυρίδες παλαίωσης και φύλαξης φιαλών. Στο ισόγειο, σε ξεχωριστούς χώρους, βρίσκονται τα σημεία οινοποίησης, εμφιάλωσης και αποθήκευσης.



Ο επάνω όροφος διαθέτει μια πανέμορφη θέα στα αμπελοτόπια, και προσφέρεται για γευσιγνωσίες, αλλά και για οινικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Στα σχέδια της επιχείρησης είναι η δημιουργία τα επόμενα χρόνια ξενώνα οινοτουρισμού. Ήδη η «Οινογένεσις» συζητά το θέμα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς που ασχολούνται με τον επονομαζόμενο βιωματικό τουρισμό, ώστε η εμπειρία να περιλαμβάνει επαφή –πέραν του οινοποιείου- με τα αμπέλια, τους γύρω αγρούς, αλλά και την παραγωγή μελιού και ελαιολάδου, δραστηριότητες που επίσης ασκούνται  στην περιοχή.

Οροφή οι 250.000 φιάλες

Για την κατασκευή του Οινοποιείου και τον μηχανολογικό και λοιπό του εξοπλισμό, επενδύθηκαν περί τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε για την δημιουργία των αμπελώνων του Οινοποιείου.

Σήμερα η παραγωγή είναι 160.000 φιάλες ετησίως. Του χρόνου ο κ. Τσάλκος εκτιμά ότι θα φτάσει τις 175.000 και μετά από δύο χρόνια θα «πιάσει» την οροφή των 250.000 φιαλών.

«Εκεί θα σταματήσουμε, διότι αυτό είναι το όριο που μας επιτρέπει η πρώτη ύλη που παράγουν οι αμπελώνες μας και έχουμε αποφασίσει να μη χρησιμοποιήσουμε σταφύλια από αλλού, εκτός από τα δικά μας» λέει ο οινοποιός, ο οποίος μιλάει στον πληθυντικό εκ μέρους όλης της οικογένειας, που εργάζεται στον χώρο. Κυρίως όμως, εκ μέρους του μεγάλου του γιου Αλέξανδρου, ο οποίος, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του σπούδασε επίσης Οινολογία στην Γαλλία και ήδη έχει δημιουργήσει το δικό του λευκό κρασί.



Τα κρασιά

Στο οινοποιείο της «Οινογένεσις» παράγονται κρασιά με «συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο» όπως λέει ο Τσάλκος που είναι και ο δημιουργός τους. Η «ναυαρχίδα» είναι η σειρά Δέκα με σήμα το λατινικό Χ - το κόκκινο από τις ποικιλίες Merlot και Ξινόμαυρο και το λευκό από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Ugni Blanc, Semillon.

Η σειρά «Σκέρτσο» έχει δυο ημίξηρα κρασιά: το λευκό από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το ροζέ από Grenache Rouge και υπερώριμο Merlot.

Το «Thyrsus» είναι ένα λευκό κρασί από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Viognier, που προοριζόταν αρχικά  για την αγορά της Αμερικής αλλά κέρδισε επάξια και το ελληνικό κοινό.  

Στη σειρά «Φεγγίτες» υπάρχουν το λευκό χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, το ροζέ από Grenache Rouge και Cabernet Sauvignon και το κόκκινο από Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc.

Τελευταίο απόκτημα του κτήματος είναι το Mataroa, ένα λευκό ιδιότυπο κρασί από Sauvignon Blanc.