Skip to main content

Θράκη: Μια εταιρεία φυσικών καλλυντικών εμπνέεται από την Ωραία Ελένη

Θεία και ανιψιά δημιουργούν με την Focus-Thrace Cosmetics από την Αλεξανδρούπολη φυσικά σαπούνια και καλλυντικά, αξιοποιώντας τη θρακική φύση.

Με έμπνευση από την Ωραία Ελένη, ένα ομηρικό πρότυπο ομορφιάς και με αγάπη για τη φύση, μια θεία και μια ανιψιά δημιουργούν από την Αλεξανδρούπολη χειροποίητα φυσικά σαπούνια και καλλυντικά που αξιοποιούν τον φυτικό πλούτο της Θράκης. Η Ελένη Θεοδοσιάδου, τεχνολόγος γεωπόνος και η ανιψιά της Στεφανία Καρακώστα, μοριακή βιολόγος, ένωσαν το 2017 τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας την Focus-Thrace Cosmetics και αξιοποιώντας τη δημιουργική ανησυχία της πρώτης και την επιστημονική γνώση της δεύτερης.



Με «ναυαρχίδα» δε τη σειρά φυσικών χειροποίητων σαπουνιών «Ελένη της Θράκης» ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να μοιραστούν με τον κόσμο τα φυσικά καλλυντικά τους, όπως ακριβώς λέει και το όνομα της εταιρείας τους: Fresh Oil Cosmetics U Share (FOCUS). Σήμερα η εταιρεία, εκτός από τη σειρά «Ελένη της Θράκης» με φυσικά χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου εμπλουτισμένα με βότανα, αιθέρια έλαια και άλλα τοπικά υλικά, έχει στη γκάμα της και την σειρά Focus, με αλοιφές σώματος με βάση το μελισσοκέρι και καλλυντικά έλαια. Διαθέτει δε στην αγορά συνολικά 23 κωδικούς. Για την ώρα η Focus-Thrace Cosmetics τροφοδοτεί τη Βόρεια Ελλάδα, έχει παρουσία σε φαρμακεία, καταστήματα φυσικών καλλυντικών, αλλά και σε τουριστικά καταλύματα, ενώ στέλνει τα προϊόντα της και στην Κύπρο. Παράλληλα, έχει επαφές ώστε να διαθέσει τα φυσικά της καλλυντικά σε Ρουμανία και Γερμανία, ενώ δεν αποκλείει τη δημιουργία και σημείου λιανικής σε μια επόμενη φάση.



Η τεχνολόγος γεωπόνος και η μοριακή βιολόγος

Η κ. Ελένη Θεοδοσιάδου



Η Ελένη Θεοδοσιάδου ξεκίνησε το 2014 να πειραματίζεται με τα φυσικά σαπούνια ελαιολάδου από το σπίτι της και αρχικά προμήθευε με τις δημιουργίες της τις φίλες της. Πέρα όμως από την προσωπική ικανοποίηση που λάμβανε από τη διαδικασία αυτή, άρχισε να αντιλαμβάνεται και τις ωφέλειες των προϊόντων της, οπότε αποφάσισε να αρχίσει να βλέπει το χόμπι της πιο επαγγελματικά. Με σπουδές τεχνολόγου γεωπόνου και ειδίκευση στην οικονομική διαχείριση του αγροτικού τομέα, αλλά και με χρόνια εμπειρίας στον κατασκευαστικό κλάδο, πήρε το ρίσκο να ασχοληθεί αποκλειστικά με την παραγωγή φυσικών σαπουνιών, δημιουργώντας το δικό της εργαστήριο.

Η κ. Στεφανία Καρακώστα



Την ίδια ώρα η ανιψιά της, με σπουδές στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου και με μεταπτυχιακό στην κλινική φαρμακολογία και θεραπευτική, εργαζόταν στη βιομηχανία φαρμάκων, γεγονός που της είχε δώσει σημαντική εμπειρία στον κλάδο. Η επιθυμία όμως να δημιουργήσει κάτι δικό της έγινε το κίνητρο ώστε να συνεργαστεί το 2017 με τη θεία της Ελένη και να μοιραστεί το όραμά της, εισφέροντας από την πλευρά της τη γνώση της στη διαχείριση της ποιότητας και στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα καλλυντικά προϊόντα. «Υιοθετούμε το ISO 22716, πληρούμε όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ πέρα από την αγάπη μας για κάθε τι φυσικό φροντίζουμε ώστε οι συσκευασίες μας να είναι οικολογικές» λέει στη Voria.gr η Στεφανία Καρακώστα, που μαζί με τη θεία της θέλει να δει τα φυσικά καλλυντικά της εταιρείας τους να φτάνουν όσο το δυνατό πιο μακριά.