Skip to main content

Θρίαμβος του Μπάιντεν και της δημοκρατίας

Πώς σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος την επίσημη πλέον εκλογή του Τζο Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα μετά την επικύρωση της νίκης του.

Για θρίαμβο του Μπάιντεν και της δημοκρατίας κάνει λόγο η γερμανική Tagesspiegel που σημειώνει: «Ορισμένοι σταμάτησαν ήδη με την καταμέτρηση. […] Έξι εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές το Σώμα των Εκλεκτόρων επιβεβαίωσε και επισήμως τη νίκη του. Ο Τζο Μπάιντεν, ο 78χρονος πρώην αντιπρόεδρος, ο δημοκρατικός με πολιτική εμπειρία δεκαετιών, θα είναι ο επόμενος, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 
Από τη στιγμή που και τα λεγόμενα Swing-States ανακοίνωσαν τα επίσημα αποτελέσματά τους, δεν πρόκειται πλέον για μια νέα, έκτακτη είδηση. Αλλά το αμερικανικό σύστημα χρειάζεται το χρόνο του μέχρι την επόμενη επίσημη πράξη της 6ης Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον ανακηρύξει τον Μπάιντεν νικητή και ακολουθήσει και η ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. 
[…] Ο Μπάιντεν αξιοποίησε τη χθεσινοβραδινή του ομιλία για να απλώσει για άλλη μια φορά το χέρι του στους πολίτες και να υποσχεθεί ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Τούς υπενθύμισε όμως και κάτι για το οποίο πρέπει να είναι περήφανοι: για το γεγονός ότι η αμερικανική δημοκρατία επιβιώνει στις θύελλες, όσο καταστροφικές κι αν είναι αυτές. Ούτε οι πανδημίες, ούτε η κατάχρηση εξουσίας μπορούν να σβήσουν αυτή τη φλόγα, όπως είπε. Σε αυτά τα συμφραζόμενα αναφέρθηκε συχνά στον απερχόμενο πρόεδρο, πιο συχνά απ΄ ότι τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν ήταν η πρώτη επινίκια ομιλία του Μπάιντεν. Ήταν όμως ίσως η πιο κρίσιμη. Το μήνυμά του: ένας Τραμπ μπορεί ενδεχομένως να θέσει τη δημοκρατία σε κίνδυνο. Αλλά δεν μπορεί να την κερδίσει». 

Η δημοκρατία χρειάζεται δημοκράτες

Η ιταλική Corriere della Sera: «Η εκστρατεία της μη νομιμοποίησης (του αποτελέσματος) του Τραμπ δηλητηρίασε την αλλαγή σκυτάλης και τροφοδότησε εντάσεις και φόβους. Στα λεγόμενα Swing-States […] που ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη Μπάιντεν, υπάρχουν αναφορές για απειλές εναντίον αξιωματούχων που ήταν επιφορτισμένοι με την καταμέτρηση των ψήφων. 
Το τελευταίο βήμα θα γίνει στις 6 Ιανουαρίου όταν το Κογκρέσο λάβει επισήμως το μήνυμα του Σώματος των Εκλεκτόρων και ανακηρύξει τον νέο πρόεδρο. Μια ομάδα ρεπουμπλικανών βουλευτών αναμένεται να επιχειρήσει να εμποδίσει ακόμη κι αυτό. Για τον Τραμπ δεν υπάρχει πλέον ελπίδα. Σε ορισμένες πολιτείες το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει μόνο εάν δώσουν το πράσινο φως και τα δυο σώματα του Κογκρέσου. Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων θα υψώσει βέβαια ανυπέρβλητα τείχη». 

Η ελβετική «Tages-Anzeiger»: «Ο νυν πρόεδρος επιχείρησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας. Ο Τραμπ έχασε με ξεκάθαρο τρόπο την επανεκλογή του. Ωστόσο ο ίδιος όχι απλά δεν αναγνώρισε την ήττα του, αλλά προσπάθησε να παραμείνει στην εξουσία με διάφορα κόλπα, τα οποία μπορεί να ήταν νόμιμα, όχι όμως και ηθικά. Και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι τον βοήθησαν σε αυτό. 126 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα προσφυγή στο Τέξας κατά του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία δεν είχε καμία νομική υπόσταση, αλλά ήταν, αντιθέτως, ένα μικροπολιτικό πυροτέχνημα και μια ανερυθρίαστη επίθεση στον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής δημοκρατίας. Ήταν αναμφίβολα μια ιδιαίτερα δραματική στιγμή της νεότερης αμερικανικής ιστορίας.
Και η οποία ήταν ένα μάθημα το οποίο έχουν διδαχθεί μετά πόνου και άλλες χώρες: η δημοκρατία επιβιώνει μόνο όταν υπάρχουν αρκετοί δημοκράτες. Γνωρίζαμε ότι ο Τραμπ απαξιώνει τη δημοκρατία. Από την περασμένη εβδομάδα δεν είμαστε όμως πλέον σίγουροι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εν γένει παραμένουν ένα δημοκρατικό κόμμα. Ή εάν έχουν γίνει απλώς μια ομάδα που λατρεύει κάποιον που θέλει να είναι ένας αυταρχικός ηγέτης». 

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle