Skip to main content

Μπάιντεν: Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προήλθε από ουκρανική συστοιχία S-300

Την ίδια εκτίμηση μετέδωσε νωρίτερα ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενος Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος, ο οποίος κατέπεσε χθες το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Διαβάστε σχετικά - Πολωνία: Eπιβεβαιώνει επίσημα πως «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου μετέδωσε νωρίτερα ρεπόρτερ του πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενος Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν είπε, ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία -πάντως θα το δούμε».

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του dpa, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Νωρίτερα, το πολωνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού στον πόλεμο που διεξάγουν από την 24η Φεβρουαρίου.
Συζητήσεις στο Μπαλί μεταξύ ΗΠΑ-Πολωνίας-Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε σήμερα με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την έκρηξη πυραύλου στην πολωνική επικράτεια με δυο νεκρούς χθες Τρίτη.

«Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά τις επόμενες ημέρες καθώς η έρευνα θα προχωρά και θα προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20.

Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Το NATO και η G7 προσφέρουν την υποστήριξή τους στην έρευνα της Βαρσοβίας

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

Αυξάνεται το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.