Skip to main content

Τι αλλάζει από σήμερα με τα sms για τις μετακινήσεις

Αναπροσαρμογές σε τρεις κωδικούς μετακίνησης για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού - Οι αλλαγές, πώς διαμορφώνεται ο χάρτης.

Αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα από σήμερα το πρωί στις 6 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Ακόμη, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Διαβάστε ακόμη: Στο βαθύ κόκκινο από σήμερα η Θεσσαλονίκη - Κλειστή αγορά, τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Σχετικά με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αυτός διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Σημειώνεται πως όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.