Skip to main content

Ευκαιρίες φέρνει η αναστολή του ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων

Τα απούλητα «νεόδμητα» γίνονται εκ νέου ελκυστική επένδυση μετά την τριετή αναστολή του ΦΠΑ - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι.

Το 2006 η κτηματαγορά ζούσε, ακόμη, στιγμές δόξας έως και...παροξυσμού. Η πεποίθηση πως η περίοδος των παχιών αγελάδων καλά κρατεί, τα χαμηλά επιτόκια, η άγνοια κινδύνου για τα σημαντικά βάρη που αναλαμβάνει κάποιος που δανειοδοτείται με μεγάλα δάνεια, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες, είχαν οδηγήσει σε έναν οργασμό οικοδομικής δραστηριότητας, με συνακόλουθη την άνοδο των τιμών.

Εκείνη τη χρονιά ήρθε και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν μια πραγματικότητα, που όσοι επιθυμούσαν διακαώς το δικό τους κεραμίδι, την αποδεχόταν στωικά.  

Δυο χρόνια αργότερα το βίαιο ξέσπασμα της κρίσης σάρωσε την οικοδομή καθώς άρχισε σταδιακά να επιδεινώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, οι στρόφιγγες των τραπεζών έκλεισαν, η ψυχολογία του, μέχρι πρότινος, δυνητικού επενδυτή βρέθηκε στα τάρταρα.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν 13 χρόνια και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για να έρθει η αναστολή του ΦΠΑ 24%, η οποία όπως εκτιμούν κτηματομεσίτες αλλά και κατασκευαστές, που εκ νέου δειλά - δειλά ξεκινούν οικοδομές, αναμένεται να ταράξει τα νερά της κτηματαγοράς.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στην καρδιά της πόλης, στη δημοφιλή οδό, Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο νούμερο 20, οικοδομή επτά ορόφων, ξεκίνησε να κατασκευάζεται πρόσφατα, ενώ και ανατολικά, στη συμβολή των οδών Πλούτωνος και Γεωργίου Παπανδρέου, είναι σε εξέλιξη πολυκατοικίες.

«Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια σε όλα τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα ανατρέψει το χάρτη της κτηματαγοράς. Η αλλαγή του σκηνικού θα φανεί μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 ακίνητα "νεόδμητα", που έχουν, όμως, στην πλάτη τους τη φθορά δεκατριών ετών, χωρίς τον ΦΠΑ. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος» όπως λένε άνθρωποι της κτηματαγοράς.

Τι φέρνει η αναστολή του ΦΠΑ

-Ενδεχόμενη μείωση στις τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων

-Μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, οι κατασκευαστές που κρατούν ακόμη στα χέρια τους τον...μουντζούρη, δεν αποκλείεται, να ρίξουν τις τιμές προκειμένου να ξεφορτωθούν τα παλαιά «νεόδμητα» που κατέχουν και να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για άλλα projects.

-Μείωση στις τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων

-Τα τελευταία χρόνια όλες οι έρευνες που πραγματοποιούνται για την αγορά ακινήτων καταδεικνύουν πως επτά στους δέκα αγοραστές διαμερισμάτων επιλέγουν παλαιά ακίνητα, μεσαίου μεγέθους, λόγω των χαμηλότερων τιμών τους. Το ξεπάγωμα των νεόδμητων θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες παλαιών διαμερισμάτων να ρίξουν και άλλο νερό στο κρασί τους προκειμένου να τα πουλήσουν όσο πιο γρήγορα και ... εύκολα γίνεται.

-Κατασκευή νέων οικοδομών - Αύξηση οικοδομικών αδειών

-Το πάγωμα του ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών. Οι κατασκευαστές θα σπεύσουν να βγάλουν νέες οικοδομικές άδειες μέχρι τα τέλη του 2022 δημιουργώντας ένα νέο στοκ ακινήτων, το οποίο θα εξακολουθήσει να απαλλάσσεται του ΦΠΑ και μετά το 2023 οπότε θα λήξει η 3ετής περίοδος παγώματος.